Uzmanlar Çocukların Spora Yönlendirilmesini İstiyor

Universal Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Recep Bozkurt, zamanlarının büyük kısmını televizyon ya da...

Universal Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Recep Bozkurt, zamanlarının büyük kısmını televizyon ya da bilgisayar başında geçiren çocukların, hem fiziksel hem de sosyal açıdan yetersiz bireyler olarak büyüdüğünü belirterek, aileleri çocuklarını spora yönlendirmesini istedi.

Universal Hastaneler Grubu'na bağlı Universal Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Recep Bozkurt, 6 yaşından sonra çocuklarda kontrollü hareket etme yeteneğinin geliştiğini ve bu sebeple 7 ile 10 yaş aralığı çocukların spora başlaması için en uygun dönem olduğunu dile getirdi. Genç sporcularda görülen ani ölümlerin, genellikle zamanında teşhis edilmemiş doğumsal kalp hastalıklarına bağlı olduğunu kaydeden Bozkurt, çocukların hiçbir şikayeti olmasa bile spora başlamadan sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğinin önemli olduğunu söyledi. Bozkurt, “Ağır efor gerektiren futbol, voleybol, basketbol ve yüzme gibi sporlara başlamadan önce çocukların mutlaka kalp kontrolünden geçirilmesi gerekir. Kalp ritm bozukluğuna sebep olan bazı durumlar, doğuştan ya da sonradan olan kalp kapak bozuklukları, kalp kasında aşırı kalınlaşma, koroner arter anomalileri, egzersiz sırasında şikayetlere neden olabilecek hatta ani ölüme yol açabilecek ilk akla gelen kalp hastalıklarıdır. Çocuğun sadece spora başlarken değil, spora devam ettiği sürece de belli aralıklarla kalp kontrolleri mutlaka yaptırılmalıdır. Spora ilk başlarken çocuğun hiç bir şikayeti olmasa da genel muayene, elektrokardiyogram, akciğer grafisi, tam kan sayımı, Hepatit B ve Hepatit C testleri yapılmalıdır ve çocuklar tek bir spora yönlendirilmek yerine aynı farklı spor dallarına yönlendirilmelidir, sürekli belli kasların çalıştırıldığı spor dalları dengesiz kas gelişimine sebebiyet verebilir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Sporun akciğerleri ve kalbi kuvvetlendirdiğini ifade eden Bozkurt, yetişkin dönemde oluşabilecek kalp ve akciğer hastalığı riskini de en aza indirdiğini söyledi. Enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, ciddi organ yetmezlikleri ve spor yaralanmaları sırasında doktor kontrolü altında spor aktivitelerinde kısıtlamaya gidilebileceğini açıklayan Bozkurt, “Ancak kısıtlama durumu ortadan kalktıktan sonra tekrar spora geri dönülmelidir. Spor akciğerleri ve kalbi kuvvetlendirir, yetişkin dönemde oluşabilecek kalp ve akciğer hastalığı riskini en aza indirir. Kasları ve eklemleri kuvvetlendirir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca çocuğu sosyal açıdan geliştirir” diye konuştu.

“SAKATLIĞI ÖNLEMEK İÇİN AYAKKABI SEÇİMİ ÖNEMLİ”

Çocuklarda spor ayakkabı seçiminde ayakkabının burnu ile en uzun parmağın ucu arasında bir parmak mesafe olması gerektiğinİ belirten Bozkurt, “Ayakkabı alırken çocuğunuzun her iki ayağına da ayakkabıyı giydirin. İçinde mutlaka çorapları olmalı ve denerken ayakkabı bağcıkları bağlanmalıdır. Birkaç dakika içinde ayakkabının uyup uymadığı anlaşılır. Ayaklar gün içinde hafifçe şişeceğinden ayakkabı alışverişine öğleden sonra ya da akşam üzeri gidilmelidir. Koşu ayakkabısı çok amaçlı bir ayakkabı olarak uygun değildir, çünkü koşu ayakkabıları yana doğru harekete izin vermediklerinden yaralanma riskini artırırlar” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: