Uzmanlar, Ege Denizi'ndeki depremi yorumladı

Deprem uzmanları, Ege Denizi'nde Saros Körfezi açıklarında meydana gelen depremi yorumladı.

Deprem uzmanları, Ege Denizi'nde Saros Körfezi açıklarında meydana gelen depremi yorumladı. Üç gün önce olan deprem öncüymüş’ Uzmanlar, Ege Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bölgede üç gün önce sarsıntı olduğunu belirterek, “Anlaşılıyor ki o deprem bugünkü depremin öncüsüymüş” dedi.

Bölgedeki fayların bir süredir gergin olduğunu vurgulayan Ahmet Ercan, şöyle konuştu: “Ege’de ‘deprem gerdanlığı’ diye andığım Girit, Rodos, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, İzmir, Dikili, Çanakkale, Dedeağaç ve Kavala’da yaklaşık bir aydır deprem yoğunlaşması vardı. Bu bölgede bir süredir yanardağ çalışmaları yapıyoruz. Bu gerdanlığın üzerinde bir deprem olması beklentilerimizin arasındaydı.

Reklam
Reklam

Nitekim üç gün önce Saros Körfez’inde bugün depremin olduğu yerde 4.0 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Şu anda anlaşılıyor ki, o deprem bugünkü depremin öncüsü olarak ortaya çıkıyor.”

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz de depremin Saros’la alakalı olmadığını ifade ederek, “Bozcaada’nın güneyinde, Biga Yarımadası’nın açığındaki bir bölgeyi işaret ediyor. Saros Körfezi’yle alakalı bir fay olarak görünmüyor. Saros’un bir hayli güneyinde, aşağı yukarı Edremit Körfezi’nin biraz açıklarında olan bir deprem. Biga Yarımdası’ndan Ege Denizi’nin içine uzanan çeşitli fay kollarının olduğunu biliyoruz. Bu fay kollarının üzerinde gelişmiş bir deprem olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı’na konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç ise depremle ilgili olarak ''Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil'' dedi.

Saros Körfezi'nde az kırılmış faylar olduğunu ifade eden diğer deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaklaşık 100 kilometrelik bir yüzeyin kırılması 10-12 kilometrelik bir kırıktan söz edebiliriz. En son bölgede 1912 yılında benzer bir depremin yaşandığını söyledi.

Reklam
Reklam

PROF DR. CELAL ŞENGÖR

Prof Dr. Celal Şengör "Bu deprem bölgede bekleniyordu ve oldu. 7 büyüklüğüne kadar çıkması normal. Ama katiyyen bir öncü mü artçı mı olduğu söylenemez. Bundan sonra da depremler devam edebilir ve çevresindeki daha küçük fay hatlarını tetikleyebilir" dedi.

"ÖNÜNÜMDEKİ 1 YILA KADAR ARTÇILAR OLABİLİR"

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr. Şerif Barış "Bu bir ana depremdir. Önümüzdeki 1 yıla kadar artçıları olabilir. Ama bundan daha büyük bir deprem olup olmayacağı konusunda birşey söyleyemeyiz. Bu depremler Türkiye'nin bir depremler ülkesi olduğunun altını çiziyor. Denizde bir deprem olduğu için fazla hasar vermesi beklenmez" diye konuştu.

"İSTANBUL DEPREMİNİ ETKİLEMEZ"

Prof. Dr. Naci Görür ise 6.2 büyüklüğündeki deprem için şöyle konuştu: Ege'de mevcut bildiğimiz fay sistemi üzerinde meydana gelen küçük bir deprem. Şuandaki verilere göre moment büyüklüğü 5.8 gözüküyor. Derinliği ise 10 km. Muhtemelen Kuzey Doğu- Güneybatı doğrultulu bir fayın üzerinde. Bu tür faylar karada da mevcut. Kuzey Anadolu fay kuşağının içerisinde yer alan bir fay değil. Ona paralel ama muhtemelen onun daha kuzeyinde. Bu tür depremler beklenebilir.

Reklam
Reklam

Ege Denizi'nin içerisinde olan fay hatları, da Batı Anadolu'da gördüğümüz fay sistemi ile aynı. Dolayısı ile böyle bir deprem olabilecek bir deprem niteliğinde. Bu depremin, Kuzen Anadolu Fayı ile bağlantısı yok Dolayısı ile İstanbul depremini tetikleme durumu söz konusu değil.”

“BÜYÜK DEPREMİN DEVAMI DEĞİL”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, Ege Denizi'ndeki 6.2 şiddetindeki depremle ilgili, “Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil” dedi.

Doç. Dr. Büyüksaraç, yaptığı açıklamada, son yaşanan depremi “rutin” olarak nitelendirdi. “Ege Denizi'nde rutin beklenen bir deprem” diyen Büyüksaraç, şöyle konuştu:“Deprem, karadaki fayların denizdeki uzanımları üzerindeki şekliyle görünüyor. Depremin yaşandığı bölge, özellikle çokça üzerinde durduğumuz, Edremit Körfezi ve Saros Körfezi'nin tam olarak köşegenlerine karşılık geliyor. Çanakkale'nin güneyindeki illerde de hissedildi. Artçıları devam edebilir. Bunun dışında 40-50 dolayında, bundan daha küçük büyüklükte deprem bekliyoruz. Bir kaçını aynı şekilde hissedebiliriz. Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: