ANTALYA (İHA) - Rusya'nın Akdeniz Meyve Sineği bulunduğu ve standartlara uymadığı gerekçesiyle sebze-meyve ve kesme çiçek alımını durdurması Türk çiftçisinin zararlılarla mücadele konusunda diğer yöntemleri kullanmasını da gündeme getirdi. Antalya İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili olarak Manavgat İlçesi Sarılar Beldesi'nde bir çiftçinin meyve bahçesinde entegre mücadeleyle ilgili uygulama yaptı.
Antalya Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi'nde görevli ziraat mühendisi Bekir Rüzgar, Türk çiftçisinin ürününde zararlı böcek ve ilaç kalıntısından kurtulabilmesi için kimyasal mücadele yerine entegre mücadeleye ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Yetkililer, Manavgat İlçesi Sarılar Beldesi'nde Aziz İnci isimli çiftçiye ait meyve bahçesine Unlubit zararlısıyla mücadele için Predatör böcek (Coleoptera: Coccinellidae) ile Parazitoit böcek (Hymenoptera: Encyrtidae) bıraktı.
Konuyla ilgili bilgi veren ziraat mühendisi Bekir Rüzgar, son günlerde kimyasal ilaçlar kullanılması nedeniyle Türk çiftçisinin ürettiği sebze ve meyvelerin Avrupa ülkeleri tarafından geri gönderildiğine dikkat çekerek, "AB'ye uyum sürecinde kimyasal ilaçtan acilen uzaklaşmamız ve entegre mücadeleye yönelmemiz gerekmektedir. Ancak zararlılarla yararlı böcekler yoluyla mücadele etmemiz durumunda ürünümüzde ilaç kalıntısına rastlanmayacak ve ürünlerimiz her yerde kabul görecektir. Halen hastalık ve zararlıların mücadelesinde kimyasal mücadele oldukça önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Ancak kimyasal mücadelenin çok kısa sürede sonuç alınması ve kullanım kolaylığı gibi avantajlarının yanında, doğal dengenin bozulması, insan ve çevre sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi dezavantajları bulunmaktadır. Günümüzde insan sağlığının, çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması ön plana çıkmış ve buna bağlı olarak zararlılarla mücadelenin, ekosistem ve sürdürülebilir tarımsal üretim dikkate alınarak yapılması zorunluluk haline gelmiştir. Eğer kimyasal mücadele yapılması zorunlu ise doğal düşmanlara, insanlara ve çevreye yan etkisi düşük olan çevre dostu materyallere yer verilmelidir" dedi.
Bahçe sahibi Aziz İnci ise, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı il ve ilçe müdürlüklerinin bizlere yol göstermesi gerekmektedir. Çiftçilerin ayağına giderek toplantılar yapmalı, toprak ve yaprak analizlerini sık sık yapmalıdır. Günümüzde çiftçinin kazancının büyük bölümü ilaca gitmektedir. Bu konularda devletin destek vermesi, gereksiz ilaç kullanımı ve bugün burada uygulaması yapılan yararlı böcekler konularında gerekli destek verilmelidir. Görmüş olduğunuz bahçede aralarında Pikan cevizi, avakado, kivi, Trabzon hurması, fındık, dikensiz böğürtlen, ahududu, hurma, hünnap, ıhlamur, akua gibi meyvelerin de bulunduğu 25 çeşit meyve bulunmaktadır. Gerekli destek ve bilgilendirmenin verilmesi durumunda Türk çiftçisi daha iyi şeyler üretecektir" dedi.