Uzmanlar ‘ideal Baba’yı Tartıştı

Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği (KASAD-D) tarafından gerçekleştirilen ‘Değişen Dünyada Yeni Erkek Kimliği; Kişisel, Ailevi ve...

Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği (KASAD-D) tarafından gerçekleştirilen ‘Değişen Dünyada Yeni Erkek Kimliği; Kişisel, Ailevi ve Toplumsal Sorunlar’ sempozyumunda uzmanlar ailede ve toplumda babanın rolünü tartıştı.

Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği (KASAD-D) tarafından ‘Bahar Sempozyumları’ adı altında gerçekleştirilen “Değişen Dünyada Yeni Erkek Kimliği; Kişisel, Ailevi ve Toplumsal Sorunlar” sempozyumunda ‘baba’nın rolü ele alındı. Uzmanlar, yaptıkları sunumlarda babanın çocuklar üzerindeki rol modelini ve erkek ile kadın arasındaki ilişkiyi anlattı.

Reklam
Reklam

İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ)’nde gerçekleştirilen sempozyuma Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Op. Dr. Sare Davutoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in eşi Şule Demir, Prof. Dr. Edibe Sözen Prof. Dr. Kemal Sayar, Gazeteci İbrahim Kiras, Prof. Dr. Mert Savrun, Prof. Dr. Hayrettin Kara, Prof. Dr. İlhan Yargıç, Psikolog Hakan Ertufan, Klinik Psikolog Mehmet Dinç, Araştırmacı Yazar Tuğrul İnançer ve çok sayıda kişi katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan yaptığı konuşmada, babanın çocuklara önemli bir rol model olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Asan, ergenlik döneminde kız çocuklarıyla babalar arasında doğru iletişimin önemine dikkat çekerek, “Yetersiz bir baba modeli özellikle kız çocuklarını ergenlik döneminde çok etkilemekte ve ergenlik sıkıntılarının daha şiddetli yaşanmasına neden olmakta ve onun için rol modeller önemli. Baba sadece kızan, bağıran, otoriteyi temsil eden ya da kendisinden korkulan bir tehdit unsuru olarak görüldüğü zamanda çok sakıncalı durumlar oluşmaktadır. Onun için anne ve babanın belli esneklikte anlaşarak mümkün olduğunca disiplin ilkeleriyle çocuklarına yaklaşmaları oldukça önem taşımaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Boşanma konusun da değinen Aşkın Asan, boşanmaya neden olan en büyük problemin ilgisizlik ve sorumsuzluktan kaynaklandığını ifade ederek, şunları söyledi; “Toplumumuzda giderek fark edilebilir bir artışla karşımıza çıkan boşanma olgusunun nedenlerine baktığımızda, boşanmaların nedenlerinin ilk sırasında ilgisiz ve sorumsuz davranışlar görülmektedir. Bu nedenle biz evlilik öncesi evlilik programları başlattık. Burada evlenmek için belediyeden gün alan gençlere yönelik 3 ayrı müfredat oluşturduk. Birincisi sağlık, ikincisi hukuk, üçüncüsü de aile içi iletişim. En büyük amaçlarımızdan biri bunu yurt genelinde yaygınlaştırmak.”

SARE DAVUTOĞLU: “MODERN ÇAĞDA ÇOK CİDDİ ZORLUKLAR VAR”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Op. Dr. Sare Davutoğlu, sempozyumun amacının daha güçlü bir aile yapısı için olması gereken kuralları ele aldığını belirterek, “Biz Kadın Sağlıkçılar Derneği olarak geçen sene tükenen ve tüketilen kadın sorununa bir bakış olması açısından bir sempozyumu düzenlemiştik. Bu sene ki bahar sempozyumumuzda da baba, erkek, eş yani her yönüyle babayı, erkelik kavramını tartışmak üzere bugünü düzenledik. Modern çağda çok ciddi zorluklar var. Birçok kavram yeniden tanımlanıyor. Bu yapılırken, biz bunu nasıl yapmalıyız. Kadını ve erkeği çatıştırmadan nasıl bir söylem gerçekleştirmeliyiz. Bütün bu çabalar bunun için. Toplumu güçlendirmek, aileyi daha güçlendirmek, kadın ve erkeğin nasıl yardımlaşacağının yollarını bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Davutoğlu, erkek ile kadının kendi fıtratlarıyla farklı modeller oluşturduğunu belirterek, “Çalışma hayatında kadından erkekleşmesi, erkekler kadar güçlü olması beklenirken, erkekler de giderek bakımlı olmak gibi şeyler beklenmeye başladı. Her biri kendi fıtratına uygun yaşantısı sayesinde topluma daha fazla katkıda bulunabilir. Yaratılışımıza uygun ama kendimizi mutlaka geliştirerek, yardımlaşarak, adalet temelinde güzel modeller oluşturmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

KASAD-D Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gülhan Cengiz ise, “Son dönemlerde kadın sürekli olarak gündeme geliyor. Ailede kadının sorunları dile getiriliyor. Erkeğin pek fazla sözü edilemez oldu. Bu konuda bir dengesizlik olduğunu düşünüyoruz. Aile bir bütündür. Bütün de ailenin fertlerinden oluşuyor. Biz onun için babanın da ele alınması gerektiğini düşündük. Aile kavramının yıkılmaması çok önemli” dedi.

UZMANLAR 'İDEAL BABA'YI TARTIŞTI

Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Edibe Sözen’nin moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Sosyolog Nazife Şişman, Psikolog Dr. Hakan Ertufan, Doç Dr. Ömer Say “Erk’eklik Kavramı ve Tarihsel Değişimi” konusunu ele aldı.

Reklam
Reklam

Toplumun bilinçlenirken birbirine daha uzak düştüğünü belirten Prof. Dr. Edibe Sözen, “Yüzyılın çatışmalarına kadın erkek çatışmaları ya da kadın erkek meseleleri üzerinden cevap vermeye çalıştık. Yüzyılın çatışması kadın erkek meselesi” diye konuştu.

Sosyolog gözüyle erkeklik kavramını irdeleyen Sosyolog Nazife Şişman, “Kadın ile erkek arasındaki sorunlar aslında ilk insanlardan beri var olan sorunlar. Her ne kadar farklı dönemlerde farklı cevaplar verilmişse de bu çerçevedeki temel değişiklik seküler değişme” dedi.

Psikolog Dr. Hakan Ertufan yaptığı sunumda psikolog gözüyle baba kavramını ve boşluğunu irdeledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: