Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ishal konusundan halkın bilinçlenmesi için bir takım çalışmalar yaptıklarını söyledi. Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "İshalde günlük dışkılama sayısı kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle beraber, dışkının normalden daha sulu ve günde 3 defadan sıktır. Bu tanıma göre sık fakat normal kıvamda dışkılama ishal olarak kabul edilmemektedir. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebekler normalden daha sık dışkı yapabilirler. Bunları da ishal vakası olarak nitelendirmemek gerekir. Ülke genelinde ishalli hastalıkların kontrolü programı 1986 yılından bu yana yürütülmektedir. Müdürlüğümüzde İshalli Hastalıklar Kontrol Programı düzenli olarak uygulanmaktadır" denildi.
Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ishale karşı vatandaşların çok duyarlı olması gerektiğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
"Gelişmiş ülkelerin çocuklarında nadir görülen, görülse de öldürmeyen ishaller, gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerine neden olan önemli bir hastalık olarak dikkati çekmektedir. İshale bağlı nedenlerden her yıl dünyada 4-5 milyon çocuk hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde yaygın olan ishal 0-4 yaş grubu çocukların ölüm nedenleri arasında beşinci sırada yer almaktadır. Çocukluk çağında ishallerin yüzde 40-50 kadarı viral etkenlere bağlıdır. İshal mikroplarının en önemli kaynağı insan ve hayvan dışkılarıdır. Dışkıda bulunan mikropların kullanma sularına, sebze ve meyvelere, ellere ve tırnak içlerine bulaşması sonucu patojenler ağız yoluyla vücuda alınır ve bağırsak enfeksiyonuna yol açar.Dışkı ağız yoluyla bulaşan ishal önlenebilir bir hastalıktır. İshalden korunmak için; bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Sebze ve meyveler yenmeden önce temiz ve bol su ile iyice yıkanmalı. Sular klorlu değilse kaynatılarak içilmeli. Çocuğunuzda ishal başladığında bol su, ayran,açık çay,meyve suyu gibi içecekler vererek su kaybının meydana gelmesini önleyin. Çocuk anne sütü ile besleniyorsa anne sütünü kesmeyin. Beslenmeyi sürdürün. Sindirimi kolay olan pirinç çorbası,yoğurt, şeftali, elma, havuç püresi, patates püresi, pişmiş yağsız et gibi yiyecekler tercih edin. Su-tuz kaybı belirtileri varsa tüm sağlık ocaklarından ücretsiz olarak temin edebileceğiniz tuz şeker eriğini verin. Bu evde de hazırlana bilinen kolay ve etkili bir yöntemdir. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız tedavisi kolay ve ucuz olan ishali, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkarmaktır."
İHA