ANTALYA (İHA) - Rusya'nın Akdeniz meyve sineği (Ceratıtıs Capıtata) bulunduğu ve standartlara uymadığı gerekçesiyle Türkiye'den meyve-sebze ve kesme çiçek alımını durdurması kararının yankıları sürüyor. Antalyalı üreticiler ürünlerini satamamaktan şikayet ederken, uzmanlar ise Rusya'ya giden ürünlerde Akdeniz meyve sineğinin tetkik edilmiş olması durumunda meyve-sebze alımının durdurulmasını doğru buluyor.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nden Dr. Cengiz İkten, Akdeniz meyve sineğinin meyvelerde erken dökülmeye neden olduğunu belirterek, sineğin Türkiye'ye gelişinin 1800'lü yıllara uzandığını kaydetti. Dr. İkten, "Bu sineğin ülkemize gelişi 1800'lü yıllara dayanıyor. Önce İspanya'ya oradan da silsile halinde Türkiye'ye geldiği düşünülüyor. Yaklaşık 100 yılı aşkın bir süredir potansiyel zararlı durumunda. Bu sinek, yumurtasını bıraktıktan sonra meyveler erken dökülüyor. İçinde larva olan meyveler de doğal olarak alınmak istenmez. Bu şekilde tespit edilmiş meyveleri ülkelerine almak istememeleri gayet normal" dedi.
Akdeniz meyve sineğinin Rusya'da bulunması ihtimalinin mümkün olmadığını belirten Dr. İkten, "Rusya çok soğuk bir ülke. Bu zararlının orda yaşama imkanı muhtemel değil. Ancak buradan gitmiş meyvelerde bu zararlı bulunuyorsa, oradaki meyvelere zarar verebilir" diye konuştu.
Antalya Altınova'da seracılık yapan üreticiler ise ürünlerini satamamaktan şikayetçi. Domates üretimi yapan çiftçi İbrahim Üzülmez, Rusya'nın aldığı karardan olumsuz etkilendiklerini kaydederek, "Ürettiğimiz domatesi satamıyoruz, erişkin domatesler dalında çürüyor. Çifçi olarak çok mağdur durumdayız. Domatesin kilosunu 300 bin liradan satıyoruz, pazarda da bu fiyat 300-400 bin lira arasında değişiyor. Rusya'nın almış olduğu karar bizleri olumsuz yönde etkiledi" şeklinde konuştu.
Altınova'da çiftçilik yapan diğer üreticiler de, tek geçim kaynaklarının yetiştirdikleri sebze ve meyveler olduğunu belirterek, yetkililerden soruna çözüm getirmesini istedi.