Uzmanlar, sıvı kaybı konusunda uyardı

BARTIN (İHA) - Uzmanlar, yaz sıcaklarının vücutta sebep olduğu su kaybı yüzünden, bayılma, bulantı ve baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin oluşabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Uzmanlar, günde 2.5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, yaz mevsiminin sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana getirdiğini, bu durumda bayılma, bulantı ve baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin oluşabileceğini belirtti.

Dr. Nacaroğlu, "Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde en az 2-2.5 litre yani 10-12 bardak su içmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir. Günlük 3 ana öğün tüketilmeli ve öğün atlamamak gerekir. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi unutulmamalı ve dört besin grubunda yer alan besinlerden imkanlar çerçevesinde her öğünde tüketilmeli, besinler pişirilirken ızgara, buğulama, haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir. Yaz aylarında artan sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanmak ve günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek çok önemlidir. Başta kanser, kalp- damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde ve içeriğindeki posa miktarının yüksek olması sebebiyle vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında ve kilo fazlası olanlarda kilo vermeye de yardımcı olduğu unutulmamalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, sıcak havalarda besinlerin bozulma riskinin de yüksek olduğunu, özellikle et, süt ve sütlü ürünlerin potansiyel riske sahip olduğunu, bu nedenle yaz aylarında besinler tüketilirken buzdolabında ve uygun koşullarda saklanması gerektiğini ifade etti. Dr. Nacaroğlu, "Kronik hastalığı olanlar ve kilo sorunu olanlar yaz aylarında sebze meyve tüketirken dikkatli olmalı, bunlardan ve sütlü tatlı, dondurma gibi gıdalardan fazla tüketmemeye özen göstermelidirler. Yaz aylarında da fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir. Egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybedileceği göz önüne alınarak sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Spor yapılırken sıcaklar göz önüne alınmalı; günün erken ya da akşam saatlerinde spor ve egzersiz yapılmasına özen gösterilmelidir" diyerek uyarılarda bulundu.