Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, aşırı et tüketiminin kalp ve damar hastalıkları, kolesterol ve yağ yüksekliği ve ilgili hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekiyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, bayramda aşırı et tüketiminin mideyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, “ Et iyi bir protein kaynağıdır. Kişi günlük enerjisinin yüzde 12-15'ini proteinlerden sağlamalıdır. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyaç vardır. Ancak et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. 150 gram yağsız ızgara et yaklaşık 250 kaloridir. Bunu yedikten sonra harcamak için 75 dakika sıkı tempo yürümek ya da 1 saat bisiklete binmek gerekir.” dedi.
Fazla et tüketiminin protein fazlalığına neden olduğunu, bunun da kanı asitleştirdiği için organların hızlı aşınmasına yol açabileceği uyarısında bulunan Karagözoğlu, bu durumun kalp ve damar hastalıkları, kolesterol yağ yüksekliği ve ilgili hastalıklar, mide ve bağırsak hastalıkları ile hipertansiyon ve şeker hastalığına neden olabileceğini söyledi.
Et yoluyla bazı hastalıkların bulaşabildiğine de dikkat çeken Karagözoğlu şöyle konuştu: “Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, et yoluyla 200'e yakın hastalık bulaşabilir. Ülkemizde en sık Bruselloz, Salmonelloz, Tüberküloz, Şarbon, Toksoplazmoz, Sarkosistoz ve Tenyoz gibi hastalıklar et yoluyla bulaşabilir. Mikroplu et hamilelerde düşük ve erken doğumlara neden olabilir. İyi pişirilmemiş mikroplu etin yenmesiyle, hamilelerde düşük doğum, erken doğum riski olur. Erken gebelikte bebek etkilenirse bebekte körlük, sağırlık, kasılmalar ve zekâ geriliği görülebilir.”
Karagözoğlu, kurban etlerinin nasıl saklanacağı konusunda da şu tavsiyelerde bulundu: “Öncelikle etli yemek yapımında bir kerede en fazla ne kadar et kullanıyorsunuz? Bunu tespit edin. Ardından mevcut etleri birer pişirimlik parçalara ayırın. Et, 0–2 santigrat derecede 3–5 gün, buzlukta birkaç hafta, -18 derecede ise 3 ay saklanabilir. Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir. Çünkü çözme sırasında üstünde mikrop üreyebilir. Ayrıca etin protein yapısı bozulabilir. Yeni kesilmiş etler sert olur. Bu da pişirmeyi ve sindirimi zorlaştırır. Bu nedenle kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etlerin buzdolabında en az 24 saat bekletilip uygun pişirme yöntemleri kullanılarak tüketilmesi mide ve bağırsak sağlığı için uygun olacaktır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz