Uzmanlar uyardı: Göze gelen darbeyi asla hafife almayın

Genellikle ileri ve orta yaşta görülen kataraktın, hemen her yaş grubunu etkileyebileceğini belirten uzmanlar, göze...

Genellikle ileri ve orta yaşta görülen kataraktın, hemen her yaş grubunu etkileyebileceğini belirten uzmanlar, göze gelen sert bir darbenin de katarak sebebi olabileceğini belirtiyor. Uzmanlar, göze gelen darbelerin asla ihmal edilmesi ve bir göz hekimine gösterilmesi gerektiğini ifade ediyor.

International Hospital’den Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezih Özdemir, önlenebilir bir körlük nedeni olan kataraktın çoğunlukla ileri yaşta ortaya çıksa da, aslında hemen her yaş grubunu etkileyebileceğine dikkat çekti. Özdemir, “Örneğin göze gelen sert bir darbe katarakt oluşumuna sebep olabiliyor. Bu nedenle özellikle çocuklarda sıkça karşılaşılan bu tür darbelerden sonra gözde kızarıklık, sulanma, ağrı ve ışık hassasiyeti varsa, zaman kaybetmeden bir göz hekimine başvurmak gerekiyor. Aksi halde göz fonksiyonları tamamen kaybolabiliyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Kataraktın en önemli nedeni yaşlılık olduğunu vurgulayan Özdemir, “Öyle ki 50- 60 yaşından sonra hemen herkeste az veya çok katarakt görülüyor. Diyabet de önemli katarakt sebeplerinden birini oluşturuyor. Romatoit artrit ve lupus gibi bazı romatizmal hastalıklarda kataraktın görülme riski artıyor. Kortizon grubu ilaçlar, aşırı güneş ışığına maruz kalmak ve sigara da kataraktın daha erken ve daha sık görülmesine yol açabiliyor. Anne karnında geçirilen ateşli bir hastalık, metabolik hastalıklar veya doğum travması da bebeklerde doğumsal katarakt nedeni olabiliyor.” şeklinde konuştu.

Göze sert bir darbe gelmesinin de her yaşta katarakt oluşmasına neden olabileceği uyarısında bulunan Nezih Özdemir, “Özellikle çocukların gözlerinde en sık ortaya çıkan travma nedeni ise sert bir top darbesi veya oyuncak tabancalardan sıkılan ve adeta kurşuna benzeyen küçük toplar oluyor. Bu tür darbeler gözün içindeki basıncı öne veya arkaya doğru iterek göz dibi ve görme noktasının yanı sıra merceği de olumsuz etkileyebiliyor. Mercek bu darbeden etkilendiyse kendini katarak oluşumu olarak gösteriyor, yani netliğini kaybediyor. Katarakt da darbenin şiddetine bağlı olarak çok kısa süre içinde ya da yıllar sonra ortaya çıkabiliyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kataraktın ani bir körlüğe yol açmasa da görme yeteneğinin yavaş yavaş kaybolmasına sebep olduğunu aktaran Özdemir, hayat standardında ciddi sorunlara yol açabildiğini aktardı. Özdemir şöyle konşutu: “Hastalık genellikle yavaş ilerlediği için hastalar buna alışıyor ve görme kaybında herhangi bir fark hissetmeyebiliyor. İyi gördüklerini düşünerek doktora başvurmuyor, ancak az gördükleri için aniden düşebiliyor, bunun sonucunda da kalça, kol veya bacak kırıkları ile baş etmek zorunda kalabiliyor. Bu nedenle kişinin hiçbir şikayeti olmasa bile 30 yaşından sonra 1.5 – 2 yılda bir, 40 yaşından sonra ise yılda 1 kez mutlaka göz muayenesi olması gerekiyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz