"Zombi hapı" diye bilinen ve ilk olarak 2011'de ABD'de ortaya çıkan ve bir süre yasal olarak satıldıktan sonra sentetik uyuşturucu olarak kategorilenen "Flakka"nın kullanımı giderek yaygınlaşıyor ve Türkiye'de de görülmeye başlandı.
Kullananlarda "yamyamlık" gibi etkilerin ortaya çıkmasına yol açan uyuşturucuya ilişkin dünyanın pek çok yerinden bu yönde yaşanan olaylar rapor edildi. Türkiye'de de kullanımı yaygınlaştığı uyarısı yapılan bu uyuşturucu polisin bazı operasyonlarında ele geçirildi.
"UYUŞTURMUYOR, ÖLDÜRÜYOR"
Kullanım yaşı çocukluk çağına kadar inen uyuşturucuların ölüm saçtığına işaret eden uzmanlar, "zombi hapıyla" ilgili de uyarıyor ve ailelere önerilerde bulunuyor. Kurtuluş Vakfı Psikoloğu Sevgi Ögür, Türkiye'ye de girdiği tespit edilen Flakka'yla ilgili çarpıcı bir uyarıda bulundu. Ögür, "Uyuşturmuyor, öldürüyor" dedi. Ailelere de bu konuda oldukça iş düştüğünü belirten ve önerilerde bulunan Yılmaz, aile içinde mutlu olan çocuğun sentetik mutluluk arayışına girmeyeceğine dikkat çekti.
EBEVEYNLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER
Psikolog Ögür, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu: "Genelde çocuklarınızla arkadaş gibi olmanız gerektiği söylenir. Elbette doğru ancak bunun dozajını çok iyi ayarlamak gerekmektedir. Çocuklar ebeveyn olduğunuzu unutmamalılar, aramızdaki saygıyı yitirmemek adına arkadaşlık bağından önce anne baba bağını sağlam tutmalıyız. Evet her şeyi konuşabilmeliyiz ama unutmayın ki çocuklarınız ne kadar sizi arkadaş gibi görse de gizledikleri bir hata olduğunda anne baba olduğunuzu hatırlayacaktır. O yüzden aradaki saygıyı yitirmeyecek düzeyde arkadaş kalın ve yanlışı, hatayı onlara anlatabilin. Sizinle kendilerini güvende hissetmeleri çok önemli. Aile içerisinde anne baba arasındaki sevgi, saygı ve dürüstlük onların davranış biçimini şekillendirmesinde önemli rol oynar. Çocuklarınıza rol model olun ama asla size benzemeleri için ya da bir başkalarına benzemeleri için uğraş vermeyin. Ve en önemlisi her ne olursa olsun çocuklarınıza pembede olsa yalan söylemeyin. Onların sorunlarıyla başa çıkması için izin verin destek olun ama onların sorununu siz çözmeyin. Unutmayın mutluluğu sizinle yakalayan çocuklarınız sahte mutluluk vadedenlerin peşinde asla olmayacaklar."