Uzmanlar uyardı! Yaz aylarında kalp hastalıkları ölümleri artabilir

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, kalp - damar hastalıklarından dolayı dünyada her yıl 17 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, yaz aylarında kalp - damar hastalıklarına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Sayısal veriler, koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının, tüm ölüm oranları içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığını gösteriyor. Bu ölümlerin önemli bir bölümü 41-58 yaş grubunda gerçekleşiyor. Türkiye'de 2 milyon koroner kalp hastası bulunuyor ve bu hastaların yılda 130 bini hayatını kaybediyor" dedi.

ÖLÜMLERİN ÇOĞU SİGARAYA BAĞLI

Kalp - damar hastalıklarının yolaçtığı ölümlerin büyük bir bölümünün "sigaraya bağlı" nedenlerden gerçekleştiğini ifade eden Yıldırım, "Kalp - damar hastalıklarına da zemin hazırlayarak ölümlere yolaçan sigara dumanının içerdiği karbonmonoksit kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açmakta ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek, kalp krizlerine neden olmaktadır. Yaz aylarında meydana gelen sıcaklık artışları ile sigaranın insan sağlığı üzerinde yaptığı olumsuzluklar 2 kat artmaktadır. Yaz aylarında sigaradan hem aktif hem pasif içici olarak uzak durulmalıdır. Besinler yoluyla alınan kolestrola dikkat edilmeli ve posa içeren yiyecekler ile meyve-sebze tüketimi artırılmalıdır. Şeker ve tuzu çok alt düzeyde tüketmek gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Erken ölümlere yolaçan kronik hastalıklardan korunmannın, koruyucu önlemlerle mümkün olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, yaz aylarında, hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun olarak tüketimi, yemeklerde aşırı yağ kullanılması, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması ve fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tonsiyon ile sigara ve alkol kullanımı ile şişmanlık ve diyabetin, kalp - damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında geldiğini söyledi. Yıldırım, vücut ağırlığının kontrol altında tutularak, doğru besinlerle beslenmeye özen gösterilmesi, stres, alkol ve oksijensiz ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulması, günlük hayatta sportif aktivitelere yer verilmesi gerektiğini ifade ederek, haftada 3 - 4 kez yarım saat yürüyüşün insan sağlığına olumlu etki yaptığını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: