Yapılan araştırmalara göre, bebeklerin yaklaşık yüzde 80’ni ilk 3 aylık dönemlerinde en az bir kere kusuyor. Uzmanlar, bebeklerin kusmaları hakkında endişe duyan anne ve babaların, onların zorlamalı mı yoksa zorlanmadan mı çıkardıklarına dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Uzmanlar, bebeklerin ancak şiddetli kusmaları halinde doktora götürülmesi gerektiğini ve ancak o zaman herhangi bir hastalığın olup olmadığının anlaşılabileceğini belirtiyorlar.
Özellikle bebeğin emerken hava yutması, aşırı yavaş ya da hızlı emmesi, emzirildikten sonra gazının çıkarılmamasının kusmasına yol açabildiğini belirten uzmanlar, “Eğer bebeklerde kusma sık görülüyorsa öncelikle onların beslenme şekillerini tekrardan gözden geçirmek gerekiyor. Ancak bebeklerin nedensiz olarak da kusabildiği göz önünde tutulmalı” dediler.
Bebeklerin zorlanmalı olarak kusmalarının önemli sağlık sorunlarının habercisi olduğunu vurgulayan uzmanlar, “Bu tür kusmaların önemli sebeplerinden biri Gastroözofagial reflüdür. Gastroözofagial reflü’nün sebebi, mide borusunun mideye bağlandığı yerde meydana gelen kasılma yetersizliği olarak biliniyor. Bu durum, genel olarak bebeğin doğumundan sonraki 3 ile 10. gününde başlamaktadır. İlerleyen günlerde kusmalar giderek azalmaktadır. Annelerin bu tip kusmayı önlemek ya da azaltmak için yapmaları gereken şey, bebeklerini besledikten sonra 30 dakika kadar yarı oturur şeklinde kucaklarında tutmaları gerekiyor. Ve bu kusma sebebi, bebeğin kilo almasında proeblem çıkıyorsa o zaman cerrahi müdahele gerekiyor. Bebeklerin mide bulantılarını anlamak ve sağlık sorunlarında erken müdahale etmek için, onların huzursuzluğu, renginin solması, tedirginlik, kusmadan sonra verilen besinleri yemek istememesi midesinin bulandığının belirtileridir. Özellikle yeni doğan bebekte ilk 24–36 saat arası görülen şiddetli kusmalar, sindirim sisteminin herhangi bir yerinde tıkanıklık olduğunun işaretlerinden biridir. Bu tip kusmaların en sık görülen nedenlerinden bazıları şöyle sıralanıyor; Yemek borusunun mideye bağlandığı kısmın kapalı olması, Barsak darlığı, Barsağın belirli bölümlerinin olmaması, Karın organlarının göğüs içinde fıtıklaşması, Bir tip mide darlığı. Bu tür sorunlarda uzman tarafından acil müdahale etmesi gerekiyor.“