Uzmanlardan Alzheimer Uyarısı

Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, beyin fonksiyonlarında bozukluk olan, geri dönüşü...

Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, beyin fonksiyonlarında bozukluk olan, geri dönüşü olmayan, ilerleyici nörolojik bir hastalık olan alzheimer en önemli belirtisinin unutkanlık olduğunu belirterek, “Beyninizi her zaman aktif tutun” uyarısında bulundu.

Alzheimer hastalığının, günlük yaşam aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen hafıza kaybı, iletişim kuramama, çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme, eşyaların yerini karıştırma, davranışlarda ve ruh halinde değişiklik, karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama, kazanılmış becerilerin kaybı, davranış ve kişilik değişiklikleri gibi bulguları olduğunu kaydeden Demir, bu bulgulara benzer şikayetleri olan bir kişinin mutlaka konusunda uzman bir hekime başvurması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

“ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİDİR”

Alzheimer hastalığından tamamen kurtulma imkanı olmasa bile kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Demir, “Yani uygulanan tedaviler hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz. Bu hastalığın tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Yapılan araştırmalar Alzheimer tedavisine geciktirmeden başlayan kişilerin, tedavisine aylar sonra başlanan kişilere göre daha iyi bir durumda olduklarını gösteriyor. Ne yazık ki tedavi de kullanılan ilaçlar henüz iyileşmeyi sağlayamıyor. Ancak tedaviler, Alzheimer'a yakalanan hastaların daha net düşünebilmesine ve günlük işlevleri daha rahat yerine getirebilmesine yardımcı oluyor. Hastalık, ilaç tedavisi alan hastalarda almayanlara göre daha yavaş ilerliyor. Ailesinde Alzheimer hastalığı bulguları olan biri varsa, insanlar ne der diye düşünmeden hemen bir uzmana başvurulmalı. Çünkü erken teşhisin bu hastalığı yavaşlatma ihtimali vardır. Alzhimer hastalarının yakınları öncelikle, hastalık hakkında bilgi toplamalıdırlar. Sabır, anlayış ve iyi bir dinleyici olma yeteneğini içermelidir. Anlaşılır ve hastaya hitap edecek şekilde konuşmakta fayda vardır” dedi.

Reklam
Reklam

“BEYNİNİZİ HER ZAMAN AKTİF TUTUN”

Demir, alzheimer hastalığına yakalanmamak için yapılmaması gerekenleri ise şöyle özetledi: “Sağlıklı beslenme kurallarına uymamız gerekmektedir. Taze sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Alkol kullanımını azaltın. Yeterli derecede uyumaya özen gösterin. Her gün bir şey okuyun, müzik dinleyin. Ama öncelikle, hareketli olmayı, her zaman yeni şeyler öğrenmeyi, egzersiz yapmayı günlük hayatınıza sokmayı, sosyal hayatın içinde olmayı unutmayınız. Yani kısaca beyninizi her zaman aktif tutmaya özen gösterin”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: