Uzmanlardan anne adaylarına uyarı

KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Zekeriya Tosun, gebelik sırasında yanlış veya eksik beslenme nedeniyle doğan bebeklerde yarık dudak hastalığı görülebildiğini belirtti.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Zekeriya Tosun, dünyada bu hastalığın gebelikte ilaç kullanımı ya da aşırı röntgen ışınlarına maruz kalma sonucu oluştuğunu belirterek, "Türkiye'de ise bu hastalığın görülme sebebi daha çok gebelikte beslenme bozukluğu ve vitamin eksikliğidir. Özellikle Anadolu kırsalına bakıldığında gebelerin pilav ve ekmek gibi gıdalarla eksik beslendiğini görüyoruz. Bu beslenme sonucu anne, bebeği için gerekli vitamin ve mineralleri alamıyor. Bu durum ise bebeklerin yarık dudak ve yarık damak ile doğmasına yol açıyor. Dudak yarığı 700 doğumda, damak yarığı ise bin 500 doğumda bir görülüyor. Her ikisi ise 2 bin doğumda bir ortaya çıkıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Gerekli tedavinin bebeğin 18 aylık olmadan yapılması gerektiğini de dile getiren Doç. Dr. Zekeriya Tosun, "Eğer 18 aylık olmadan tedavi edilirse çocuğun konuşması düzelebiliyor. Ama eğer bu süreçte tedavi edilmezse ameliyat bile olsa çocuğun konuşması düzelemeyebiliyor. Yarık dudak ve damak hastalığı olan bebek annesini ememediği için yeterli beslenemiyor. Yarık damakta ise ayrıca anne sütü buruna kaçabiliyor ve bu nedenle sıklıkla orta kulak iltihabı ortaya çıkıyor. Bu hastalığın ortaya çıkmamasını istiyorsak anne adaylarının gebelik sırasında iyi beslenmelerini, vitamin ve mineralleri bolca tüketmelerini tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.