Van'da meydana gelen iki büyük deprem ve binlerce artçıyla deprem travması geçiren depremzedelere uzmanlardan uyarı geldi. Depremzedelerin birbiriyle dayanışma içerisinde olması gerektiğini belirten Uzmanlar, "Duygu ve deneyimlerinizi paylaşın. Yaşamınızı ve yakınlarınızın yaşamını düzene koymalarına yardımcı olun. Mümkün olduğunca depremi yaşamadan önceki faaliyetlerinize devam etmeye çalışın. Fiziksel olarak uzun süre hareketsiz kalmayın. Egzersiz yapın. Olabildiğince düzenli ve dengeli beslenin. Bol sıvı tüketin. İçsel huzurunuzu artıracak eylemlerde bulunun. Ruhsal destek için sağlık kuruluşlarından yararlanın." önerilerinde bulundu.
Van İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi, 'travmatik' olaylara karşı normal psikolojik tepkilerin neler olduğu ve neler yapılabileceği konusunda uyarılarda bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Van ili ve çevre ilçelerinde beklenmedik şekilde yaşanan deprem felaketi, birçok can ve mal kaybına neden olmakla beraber, depremi yaşayan kişilerde bazı ruhsal travmalar ortaya çıkarmıştır. Şiddetli depremden hemen sonra tipik olarak bir şok tepkisi oluşmuştur. Halen zaman zaman yaşanan artçı depremler sonucu psikolojik olarak sorunu olan vatandaşlarımız mevcut. Bir süre için kendinizi uyuşmuş, yaşamdan kopmuş gibi hissedebilirsiniz. Hatta olayın hiç olmadığını düşünebilirsiniz. Bu durum, yaşanılan yoğun acıya karşı vücudunuzun verdiği normal bir tepkidir. Doğal afetlere her insan farklı tepkiler gösterebilir. Bu tepkiler tamamen normaldir. Bunların neler olduğunu bilmeniz, olayın psikolojik etkilerinden daha çabuk kurtulmanıza yardımcı olacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Vatandaşların yapması gerekenlerle ilgili bilgi verilen açıklamada şu önerilerde bulunuldu: "Depremi yaşayan diğer kişilerle dayanışma içinde olun. Duygu ve deneyimlerinizi paylaşın. Yaşamınızı ve yakınlarınızın yaşamını düzene koymalarına yardımcı olun. Mümkün olduğunca depremi yaşamadan önceki faaliyetlerinize devam etmeye çalışın. Fiziksel olarak uzun süre hareketsiz kalmayın. Egzersiz yapın. Olabildiğince düzenli ve dengeli beslenin. Bol sıvı tüketin. İçsel huzurunuzu arttıracak eylemlerde bulunun. Ruhsal destek için sağlık kuruluşlarından yararlanın."
Çocukların yaşanan olaylar hakkında anlayabilecekleri bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğinin de ifade edildiği açıklamada, "Yaşamınızı düzene koyarken çocuklarınıza da küçük görevler verin. Çocuğun başına gelen felaketi anlamasına yardımcı olun. Yaşanan olayların onların suçu olmadığını anlatın. Çocuğunuza güven verin. Çocuğunuza sarılın ve onu terk etmeyeceğinizi belirtin. Çocuğunuz kabus görüyor, rüyasında korkuyla bağırıyorsa, ona sarılın ve gördüklerini anlatmasını isteyin. Artık güvende olduğunu çocuğunuza anlatın. Çocuğunuzun kendisine ve başkalarına zarar verici davranışlarda bulunmasına izin vermeyin. Onunla konuşun ve bunun yanlış olduğunu anlatın. Çocuğunuzu meşgul edecek ve enerjisini atacak Oyunlar oynamasını sağlayın. Yaşanılan olaydan sonra neler hissettiğinizi çocuğunuzla paylaşın. Onun da hislerini anlatmasına ve rahatlamasına yardımcı olun." denildi. Açıklamada, tüm bu uygulamalara rağmen kişinin ruh halinde bir değişik olmaması durumunda en kısa zamanda bir doktor ya da psikologdan yardım alınması gerektiği vurgulandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz