Uzmanlardan Diyabetik Göz Hastalığı Uyarısı

Diyarbakır’da, özel bir hastanede görev yapan göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, diyabetli hastalarda,...

Diyarbakır’da, özel bir hastanede görev yapan göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, diyabetli hastalarda, görme kaybı gelişme ihtimalinin normalden 25 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Diyarbakır’da, özel bir hastanede görevli göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Balyen, diyabetik göz hastalığının 20-65 yaş arasındaki görme kaybını en sık sebeplerinden biri olarak ortaya çıktığını belirtti. Balyen, diyabetik hastalarda göz hasarı gelişme ihtimalinin 10 yıllık diyabetiklerde yüzde 20, 30 yıllık diyabetiklerde ise yüzde 80 civarında olduğunu kaydetti. Diyabetik göz hastalıklarının risk faktörleri hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Balyen, “Bütün şeker hastaları risk altındadır. En önemli risk şeker hastalığının süresidir. İyi kontrol edilemeyen kan şekeri seviyeleri, yüksek kan basıncı, kolestrol ve trigliserid yüksekliği, gebelik, sağlıksız beslenme gibi etkenler risk faktörleri olarak sıralanabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Diyabetin en önemli ve en sık komplikasyonunun retina tutulumu olduğunu aktaran Balyen, “Diyabetik retinopatide retinada ödem, kanama odakları ve yeni damarlamaya yol açabilmektedir. Bu yeni oluşan hassas damarlar da kanayarak göz içi kanama ve retina dekolmanı oluşturabilmektedir. İkinci sıklıkla görülen komplikasyon ise hastalarda çift görmeye neden olan göz kasları felçleridir. Diyabetli hastalarda göz tansiyonu ve katarakt normal insanlara göre daha sık görülür. Göz sinirinin iltihabı hastalığı olan optik nöropati de görülebilir. Optik nöropati ani şekilde görme kaybına neden olabilen ve bazı durumlarda körlükle sonuçlanabilen bir komplikasyondur. Göz kuruluğu da görülebilir. Hastalardaki bu durum gözlerde irritasyon ve batmaya sebep olur. Diyabetik retinopati ve komplikasyonları tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilmektedir” diye konuştu.

Diyabetik göz hastalıklarının tedavisi hakkında da açıklamalarda bulunan Balyen şöyle devam etti:

“Diyabet tedavisinin bir numaralı amacı yüksek kan şekeri seviyelerini kontrol altına almaktır. Bunu sağlayacak çeşitli yöntemler vardır. Sağlıklı besinler yemek, düzenli egzersiz yapmak, kan şekerini sıkı ve düzenli kontrol etmek, gerektiği takdirde ağızdan ilaçlar veya insülin kullanmak, sigarayı bırakmak, stresi kontrol altına almak, yüksek kan basıncı ve artmış kan yağlarının kontrolü. Bu risk faktörleri iyi bir şekilde kontrol altına alındığında,göze uygulanan tedavinin sonuçları daha iyi olmaktadır. Diyabet tedavisinin ikinci amacı organ hasarlarının önlenmesidir. Diyabet tedavisinde amaç diyabetten dolayı gelişebilen göz problemleri, böbrek yetmezliği, kalp krizi, felç, sinir hasarı ve iyileşmeyen yaralar gibi komplikasyonların önlenmesidir. Diyabet hastaları hiçbir şikayeti olmasa da rutin olarak yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırmalıdır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: