Uzmanlardan dondurma uyarısı

KARS (İHA) - Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Didem Taştekin, yaz aylarında çok tüketilen dondurmanın, sağlıksız koşullarda üretilmesi durumunda brucella hastalığına yol açabileceğini söyleyerek, vatandaşların dikkatli olmalarını ve dondurmayı satın aldıkları yerle ilgili bilgi sahibi olmalarını istedi.

Son günlerde hava sıcaklıklarında hissedilir oranda artış olduğunu söyleyen Taştekin, yaz aylarında soğuk içecekler ve özellikle dondurmanın çok tüketilmesi nedeniyle önemli uyarılarda bulundu. Dondurma konusuna halkın dikkatini çekmek istediklerini de ifade eden Taştekin, "Çünkü, dondurma dendiği zaman lezzetli bir yiyecek akla geliyor ama pek çok hastalığı da beraberinde taşıyabiliyor. En önemlilerinden biri de yöremizde son derece yaygın olan ve halk arasında koyun hastalığı olarak da bilinen brucella hastalığıdır. Brucella, iyi pişmemiş ya da pastorize edilmemiş sütlerle yapılan dondurmalardan, tereyağlarından bulaşan bir hastalıktır. Bu açıdan çok dikkatli olmak gerekiyor. Açıkta satılan meyve suları ve dondurmalar pek çok enfeksiyon barındırmaktadır. Çünkü üzerlerine toz bulaşabiliyor, insanlar el temizliğine dikkat etmedikleri zaman çeşitli hastalıklar bulaşabilmektedir. Onun için yaz aylarında dondurma alırken çok dikkatli olunması gerekmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Taştekin, dondurma satın alırken, kaynağının da bilinmesi gerektiğinin altını çizerek şu uyarılarda bulundu:

"Bilindiği gibi ilgili kurumlarca bu tür ürünlerin satıldığı yerlerde yapılan denetimlerde ne yazık ki bir çok işletmenin hijyene dikkat edilmediği belirlenmiştir. Külahlara insan eli değmeden dondurma konulmalıdır. Satış yapan yerin garanti belgesinin bulunması gerekmektedir. Alınan dondurmanın bilinen bir marka olmasına özen gösterilmelidir. Dondurmayı aldıktan 24-48 saat içinde ishal, karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetler olduğu zaman mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Daha sonra da dondurmanın alındığı yerin tespit edilip gerekirse Belediye aracılığıyla incelenmesi sağlanmalıdır. İşyeri sahibine dava bile açılmalıdır. Tüketicilerin bu konuda bilinçli olmasında çok büyük fayda olacaktır"