Uzmanlardan enfeksiyon uyarısı

SAMSUN (İHA) - Samsun Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Suat Albayrak, havaların soğumasıyla birlikte enfeksiyon hastalıklarında yaşanan belirgin artışa vatandaşların dikkatli ve hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Dr. Suat Albayrak, modern yaşamın getirdiği dengesiz beslenme, yorgunluk, uykusuzluğun yanında soğukla birlikte vücut direncinde düşmenin üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını açıkladı.

Kış şartlarının ağırlaştığı bu günlerde gripal enfeksiyonlarda hızlı artış olduğunu, beraberinde kulak burun boğaz enfeksiyonlarında, başka bir deyişle üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında artışa yol açtığını kaydeden Dr. Albayrak, kışın kapalı, havasız ortamlarda, topluca yaşama zorunluluğu, hava yoluyla bulaşan bu hastalığın salgınlar oluşturmasına neden olduğunu, salgınlar nedeniyle okulların dahi kapanabildiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Albayrak, "Burun akıntısı, tıkanıklığı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, öksürük, ateş, halsizlik, kırgınlık yaygın eklem ağrıları şeklinde başlayan enfeksiyon önemsenmemektedir. Aynı belirtiler ciddi kulak burun boğaz enfeksiyonlarında da vardır ve ayrımı ancak uzman doktor tarafından yapılabilir. Bunun için şüpheye düşüldüğü durumda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmek gerekmektedir" dedi.

"YANLIŞ ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI" Gripal enfeksiyon sonrası ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasında halkın yanlış tedavi, özellikle de yanlış antibiyotik kullanılmasının büyük etkisinin olduğunu vurgulayan Dr. Albayrak, "Her iltihabi olay, bakteriyel, antibiyotik kullanılmasını gerektiren enfeksiyon değildir. Aksine üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük kısmı viraldir. İstirahat düzenli beslenme ve destekleyici tedaviyle kısa zamanda düzelecek basit bir gripal enfeksiyon, gelişigüzel tedavilerle uzamakta ve komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Gecikmiş vakalarda hastaneye yatırmak gerekebilmektedir.

Reklam
Reklam

Dr. Suat Albayrak, şunları söyledi:

"Modern yaşamın getirdiği dengesiz beslenme, yorgunluk, uykusuzluk yanında soğukla birlikte vücut direncinde düşmenin üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarmaktadır. Önce basit bir viral, gripal enfeksiyon şeklinde başlayan, yeterince önemsenmeyen ve geçiştirilen rahatsızlık sonrasında pnömöni, menenjit gibi çok ciddi enfeksiyonlara kadar gidebilmektedir. En sık olarak görülen üst solunum yolu bakteriyel enfeksiyonları, bademcik iltihabi, farenjit, farengotonsillit, sinüzit, rinit, orta kulak iltihabı, larenjit şeklinde sıralayabiliriz."

"YETERLİ UYKU VE İSTİRAHAT EDİN" Samsun Devlet Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Suat Albayrak, enfeksiyonlardan korunmak ve kısa sürede ayağa kalkmak için tavsiyelerini şöyle sıraladı:

"Bol sebze-meyve, dengeli beslenme, yeterli uyku ve istirahat, kapalı ortamları sık sık havalandırmak, hastalıklı kişilerden uzak durmak, vücut direncini ayakta tutacak kışlık uygun giyecekler. Belirtiler günden güne artıyor ve ceşitleniyorsa vakit gecikmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır."

Reklam
Reklam