Uzmanlardan Gebelikte Hemoroid Uyarısı

Universal Diyarbakır Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ulaş Aday, gebeliğin hemoroid oluşumunu ya da...

Universal Diyarbakır Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ulaş Aday, gebeliğin hemoroid oluşumunu ya da var olan hemoroidlerin oluşturduğu şikayetlerin artmasını kolaylaştıran bir durum olduğunu söyledi.

Hemoroidin makat etrafındaki toplardamar yumağının gevşemesi ve meme şeklinde aşağı sarkması olduğunu belirten Op. Dr. Ulaş Aday, bu gevşemenin, genellikle birden olmayıp belli bir zaman diliminde oluştuğunu dile getirdi. Hemoroidli kişilerin şikayetlerinin uzun zamandan beri olduğunu ifade eden Aday, ancak bazen hiçbir şikayeti olmayan kişiler veya hemoroidi olduğu bilinen ama çok rahatsız olmayan kişilerin, makatlarında birdenbire ortaya çıkan ağrılı bir şişlikten dolayı kendilerine başvurduğunu kaydetti. Akut tromboze hemoroid denilen bu durumun şiddetli ağrı sebebiyle hemen tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirten Aday, gebelikte hemoroidin sık oluşmasının sebeplerini anlattı. Aday, "Gebelikte kan hacminin artmasına bağlı olarak özellikle vücudun alt yarısında toplardamar içi basınç artar. Büyüyen uterusun ana toplardamarlara baskı yapması bu basıncı daha da artırır ve akım yavaşlar. Akım yavaşladığında yüzeysel toplardamarlarda varisleşme ortaya çıkar. Progesteronun damar düz kaslarını gevşetici etkisi bu varisleşmeyi kolaylaştırır. Sonuç olarak bacaklarda, vulvada ve anüs bölgesinde varisler ortaya çıkar. Hemoroid gebelikte en sık görülen varis şeklidir, bunu bacaklardaki varisler takip eder. Vulva varisleri ise ender görülür. Hemoroidi gebelik esnasında tamamen tedavi etmek bazen mümkün olamamaktadır. Amaç şikayetleri en aza indirmektir. İlaçla tedavi ise ilk tercih edilen yöntemdir. Gebelikte herhangi bir ilacı kullanamazsınız. Doktorunuzun önerdiği kortizon içermeyen krem ve fitiller o bölgedeki ödemi azaltıp kaşıntı ve ağrı hissinin geçmesine yardımcı olmaktadır. Ağrı kesici haplar ve kremler, sadece ağrı şikayetinin azalmasına yardımcı olur. Parasetamol türevi ağrı kesiciler ve lokal anestezik madde içeren kremler hamilelikte rahatlıkla kullanılabilir. Hamilelikte yine aynı şekilde dışkıyı yumuşatan ilaçların herhangi birini kullanmak mümkün değildir. Ancak doktorun önerdiği bir şurup veya hapı kullanıp kabızlığı engelleyerek basura ait şikayetlerin azalmasına yardımcı

Reklam
Reklam

olunabilir. Bu tür ilaçların uzun süreli kullanımı genelde ilaç etkisinin giderek azalmasına neden olmaktadır. Aşırı sıcak oturma banyoları erken doğumu tetikleyebileceği için gebelere önerilmemektedir. Ancak ılık suda rahatlamak amacı ile dezenfektan madde koymadan ve 20 dakikayı geçmeyecek bir sürede oturmak mümkün olabilmektedir" dedi.

Gebelikte anne adayının hemoroid sorunlarını azaltmak için alabileceği önlemler hakkında da bilgi veren Op. Dr. Ulaş Aday, kabızlığın dışkılama esnasında daha çok ıkınılması nedeniyle hemoroid belirtilerini kötüleştiren bir durum olduğunu söyledi. Aday, "Lifli gıdalarla beslenerek, bol su içerek, düzenli egzersizlerle ve gerekli durumlarda ilaç kullanılarak kabızlık mutlaka önlenmelidir. Kabızlık önlenmediği ve dışkılar yumuşatılmadığı sürece hiçbir hemoroid tedavisi başarılı olamaz" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: