Uzmanlardan grip ve nezle uyarısı

Uzmanlar, iklim ve hava değişikliklerinde vücut direncinin düşmesinden dolayı grip ve nezle vakalarında ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekiyor. Grip ve nezleye karşı henüz geliştirilebilmiş bir antibiyotik bulunmadığını kaydeden uzmanlar, "Hastalığın ilacı bol gıda ve istirahat" diyor.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Adana Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Fazıl Yalçın, havaların değişkenlik gösterdiği bugünlerde vücut direncinin düştüğünü ve grip ve nezle gibi rahatsızlıklara yakalanma riskinin de artığını söyledi. Grip ve nezleye karşı henüz geliştirilmiş bir antibiyotik bulunmadığını belirten Dr. Yalçın, istirahat edilerek bol bol gıda alınmasını tavsiye etti.

Antibiyotiklerin viral enfeksiyonlara karşı etkili olmadığını ifade eden Dr. Fazıl Yalçın, "Kullanılmasının bir yararı yok. Gerekmedikçe kullanılması halinde bütün vücutta bulunan bakterilerde direnç gelişimine yol açma gibi bir riski var. Antibiyotiklere ancak bakteriyel komplikasyonlar (sinüzit, orta kulak iltihabı v.s) geliştiği zaman ihtiyaç vardır. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve antihistaminikler ise şikayetlerin azalmasında yardımcı olur. (Rutin olarak aspirin kullanılması tavsiye edilmez)" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

GRİP VE NEZLENİN FARKI

Toplumda çoğu zaman nezle ile gribin birbirinden ayırt edilemediğini hatırlatan Dr. Fazıl Yalçın, "Nezle üst solunum yolunun; burun, boğaz ve soluk borusunun viral bir enfeksiyonudur. Akut olarak meydana gelir. Kuluçka devri 1-4 gündür. Hastalık genellikle burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı ile başlar ve devam eder. Diğer belirtileri ses kısıklığı, öksürük, halsizlik, kas ve eklem ağrısıdır. Ateş genellikle 38 derecenin altındadır. Bu belirtiler 7-10 gün sürebilir. Grip ise üst solunum yolunun viral bir enfeksiyonudur. Influenza çok yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Kuluçka süresi genel olarak 2-3 gündür. Klasik belirtiler baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık ve kuru öksürüktür. Mide bulantısı ve kusma özellikle çocuklarda meydana gelebilir. Ateş çoğu kez 38 derecenin üzerindedir. Belirtiler genellikle 2-3 günden sonra hafifler" dedi.

KORUNMA YOLLARI

Hastalığın bulaşma ve hastalıktan korunma yollarına da değinen Dr. Fazıl Yalçın, "Hastalık elle temasla da bulaşabilir. Bu nedenle hasta kişi bulaşmayı önlemek için sık sık ellerini yıkamalıdır. Ayrıca hasta kişi ile sağlıklı kişi mümkün olduğu kadar tokalaşmamalıdır. Hasta sık sık kağıt mendil kullanmalı, hastanın havlu ve bardağı müşterek kullanılmamalıdır. Burun akıntısının çok yoğun olduğu dönemde hasta toplu yerlerden uzak kalmalıdır. Grip olma riskini azaltmanın bir yolu da grip aşısıdır. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklara (astımlı çocuklar da dahil), kronik metabolik hastalıklar (diyabet gibi), böbrek hastalığı, bağışıklık sisteminde yetersizlik, kan hastalıkları nedeniyle bir önceki yıl düzenli tedavi gören veya hastanede yatanlara, uzun süreli asprin tedavisi gören çocuklar ve gençlere (6 ay-18 yaş arası), 65 yaş ve üzerindekilere, toplu halde yaşayanlara ve risk grubundaki doktor, hemşire, hastabakıcı, kreş ve huzur evi çalışanlarına aşı yapılmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Dr. Fazıl Yalçın, bütün üst solunum yollarında enfeksiyonlara neden olan virüsler gibi, influenza, yani grip etkeni olan virüslerin de sadece gribal enfeksiyon denilen tabloyla sınırlı kalmadığını; farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı da yapabildiğini söyledi. Dr. Yalçın, bunlar içerisinde en önemli komplikasyonun ise zatürree olduğunu kaydetti.

NELER YAPILMALI ?

Dr. Yalçın, soğuk algınlığının iyileşmesini beklerken alınması gereken önlemleri de şu şekilde sıralıyor:

"Ilık ve rahat ortamda bulunun, ağır fizik aktivitelerinden uzak durun. Dinlenin, ateş ve diğer belirtilerin ağır seyrettiği durumda yatak istirahatı yapın. Mukusu yumuşatmak, drenajı sağlamak ve kaybolan sıvıyı tekrar kazanmak için günde en az 8 bardak sıvı alın. Nemlendiriciler ve su buharı kullanılarak çevrenin nemini artırın, çevrenin nemini artırmak göğüs tıkanıklığının kaybolmasına yardım eder. Sigara içmek boğaz tahrişi ve öksürüğü artırır. Kesinlikle sigara içmeyin. Boğaz ağrılarını azaltmak için ılık, tuzlu su ile gargara yapın. Hastalığın şiddetini ve uzamasını önlemek için vitamin C kullanın."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: