Uzmanlardan ishal vakaları uyarısı

KAYSERİ (İHA) - İl Sağlık Müdürü Dr. İzzet Kavafoğlu, içme sularının temiz olması, halkın sağlığını korumak üzere alınacak önlemlerin başında geldiğini hatırlatarak, ishallerin önlenmesinde en etkili yolun el yıkamadan geçtiğini belirtti.

İl Sağlık Müdürü Dr. İzzet Kavafoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de su ve besinlerle bulaşan hastalıklar özellikle sıcakların yüksek olduğu yaz aylarında artış gösterdiğine dikkat çekerek, Kayseri'de de ishal gibi vakaların önceki aylara göre daha da artış gösterdiğini ifade etti. Kavafoğlu, "Tüketime sunulmadan önce suyun dezenfeksiyonu başlıca önemli aşamadır. Koruyu sağlık hizmetleri kapsamında, toplumun kullanımına verilen suyun kontrolüne çok önem verilmelidir. İshallerin ise önlenmesinde en etkili yol el yıkamadan geçmektedir. Seyahatler sırasında temizliğinden emin olunmayan su kesinlikle içilmemeli ve sokak satıcılarından gıda alınmamalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Öte yandan Kayseri'nin Hisarcık Belediyesi'nde, 31 Ağustos 2005 günü ishal şikayetlerinin artması üzerine belde de bir araştırma yaptıklarını belirten Kavafoğlu, "İlçe genelinde 91 hanede yapılan araştırmada, şebeke suyu temiz olarak tespit edilirken, sulamada kullanılan su ise kirli olarak saptanmıştır. Hisarcık'ta yaşayan halkın yüzde 2.7'sinin bahçede yetişen meyveyi direk yıkamadan tükettiklerinden ishal vakaları gerçekleşiyor. Sulamada kullanılan su, içme suyu olarak kullanılmamalıdır. Temizliğinden emin olunmayan sular içilmemelidir. Temiz olmayan sularla sulanan meyve ve sebzelerin bulaşıcı hastalıklara neden olabileceği unutulmadan mutlaka bol ve temiz suyla yıkanmalıdır" diye konuştu.