Uzmanlardan klima uyarısı

ANTALYA (İHA) - Korkuteli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Gülcan Dalgıç, klimaların yararlı etkilerinin yanında gribal ve bazı viral enfeksiyonlar, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

Dr. Gülcan Dalgıç, klimanın sebep olduğu rahatsızlıkları önlemenin yolunun havayı yavaş yavaş soğutmaktan geçtiğini ifade etti. Genellikle sıcaklardan bunalanların klimaları çalıştırarak bir an önce sıcak ortamdan serin ortama geçmek istediklerini söyleyen Dr. Dalgıç, "Oysa, klimaların ortamı belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş soğutmak için kullanılması gerekiyor. Örneğin, dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima çalıştırılacak ortamda sıcaklığın aralıklarla 5'er derece düşürülmesinde fayda var. Bilinçsiz kullanım özellikle çocukları, yaşlıları ve astım hastalarını etkiliyor. Bu kişilerin vücutları ani değişikliklere adapte olmakta zorlanmaktadır. Bu değişiklikler vücuda ekstra yük getirmekte ve hassas dengelerin kolayca bozulmasına yol açmaktadır. Ayrıca klimalarla bazı bakterilerin yayılabileceği bilinmektedir. Özellikle filtresiz olanlar, astım hastaları için sorun yapabilir. Klimalarla ilgili olarak en çok yaşanan şikayetlerden biri de kaslardaki tutulmalar. Bu yakınmaları yaşamamak için çalışan klimaların yakınında uzun süre durmamak ve klima akımına direkt maruz kalmamak gerekiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Klimanın olumsuz etkilerinin yanı sıra yaz aylarında legionella mikrobuna da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Dalgıç, "Bu mikrop doğada, su kaynakları içerisinde ve nemli ortamlarda bulunuyor. Doğadan binaların su sistemleri içerisine yerleşen mikrop, uygun ortamda hızla çoğalıyor ve su zerrecikleriyle insanların akciğerlerine yerleşerek ağır bir zatürreeye neden oluyor. Yakın zamanda yapılmış bir seyahat, evde su sistemi tamiri yapılması gibi durumlar risk faktörleri arasındadır. Sigara içimi, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar, böbrek-karaciğer yetersizliği ve şeker hastalığı bu tür bir zatürreeye yakalanma riskini arttırmaktadır. Hastalığın belirtileri halsizlik, baş ağrıları, kas ağrıları, kuru öksürük, ateş ve ishaldir. Zamanında tanı konulamayıp tedaviye başlanmazsa hastalık ölümcül seyredebilmektedir. Tedavide antibiyotikler kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.