Uzmanlardan mantar uyarısı

İZMİR (İHA) - Son bir ay içinde Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelen mantar zehirlenmesi vakalarında büyük artış gözlenmesi üzerine basın toplantısı düzenleyen Acil Servis Şefi Prof. Dr. Ali Reşat Moral ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, karaciğer nakillerini gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat, sokakta mantar satışlarının engellenmesi için acil önlem alınmasını istedi.

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne son bir ay içinde 41 mantar zehirlenmesi vakasının geldiğini vurgulayan Acil Servis Şefi, Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Reşat Moral, "Mantar zehirlenmeleri her sene görülüyor. Ancak, bu sene gözle görülür bir artış var. Bunun en önemli faktörlerinden birisi, yağışların yoğun olması ve mantar çokluğu. Zehirlenmeler yabani mantarlardan meydana geliyor. Bir mantarın zehirli olup olmadığını anlamak zor bir olay. Kimyasal analizler yapılması gerekiyor. En doğrusu yabani mantar yememek. Kültür mantarı bunların dışında" diye konuştu. Moral, son aylarda hastaneye gelen mantar zehirlenmesi sayısının 60 olduğunu da belirterek, "Ancak son bir ay içinde gelen zehirlenme vakası sayısı 41. Bunlardan 12'si ağır zehirlenme. 2 hastaya karaciğer transplantasyonu uygulandı. 41 hastadan 3'ünü kaybettik. Özellikle 10 yaş altı çocuklarda bul tür mantar zehirlenmeleri öldürücü etki yapabiliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve karaciğer nakilleri yapan ekibin başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat ise, "Mantar zehirlenmesi sorunu ile son bir ay içinde tahminimizin üstünde karşılaşıyoruz. Bu artış bazı önlemlerin alınmasını gerektiriyor. Vatandaşların sokaktan mantar alması doğru değil. Bu konuda belediyelere de büyük görev düşüyor. Sokakta mantar satışının engellenmesi gerekiyor. Bu konuda halk bilinçlendirilmeli ve kültür mantarı dışında mantar yenilmemeli" diyerek, yetkilileri ve vatandaşları uyardı.