Uzmanlardan 'okul fobisi' uyarısı

SAMSUN (İHA) - Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Alican Usta, 'Okul Fobisi'nin çok şiddetli şekilde çocuğun okula gitmek istememesi veya okulla ilgili son derece isteksiz ve ilgisiz görünmesiyle başlayan bir çocukluk hastalığı olduğunu belirterek, "Eğer çocuğun okula karşı isteksizliği ve korkusu, aile ve öğretmen tarafından önemsenmezse okul fobisi kronikleşir ve yarıda kesilen bir okul hayatıyla sonuçlanabilir" dedi.

Okulların açılmasına az bir süre kala Alican Usta, anne-babaları ve öğretmenleri 'Okul Fobisi' konusunda uyardı. Okul fobisinin nedenleri ve belirtileri ile ilgili bilgi veren Usta, velileri ve öğretmenleri bu konuda daha bilinçli olmaya davet etti. Usta, "Okul fobisi çok şiddetli şekilde çocuğun okula gitmek istememesi veya okulla ilgili son derece isteksiz ve ilgisiz görünmesiyle başlayan bir çocukluk hastalığıdır. Okul korkusu da diyebileceğimiz okul fobisi, hem psikolojik (ağlama, sinirlilik, saldırganlık) gibi normal olmayan davranışlarla), hem de fiziksel (baş ağrısı, mide bulanması, iştahsızlık v.s.) gibi bir takım sorunlarla kendini gösterir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

OKUL FOBİSİNİN BELİRTİLERİ Okul fobisinin en çok Eylül, Ekim aylarında ve okulun ikinci yarı dönemi başlamadan önce kendini gösterdiğini vurgulayan Alican Usta, en çok ilköğretim öğrencilerinde görülen okul fobisinin tipik belirtilerini şöyle sıraladı:
"Çocuk 'okul' kelimesini duyunca atağa geçer. Okulla ilgili son derece ilgisiz ve isteksizdir. Uyku düzeni bozulur. Genellikle aile bireyleri dışındaki kişilerle olan ilişkilerinde utangaçtır. Başarı ve takdir kaygısı taşırlar. Öğretmenden ve evinin dışındaki yapıdan korkar. Telaşlı, huzursuz ve içe dönük yaşamayı seçerler. Okula gitmemek için herhangi bir fiziksel nedene dayanmayan asılsız hastalıklar ortaya atarlar. Okul gereçlerine son derece itinasız davranır. Arkadaş edinmez. Okuldan korkar."

OKUL FOBİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Usta, okul fobisinin 6-11 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü belirterek, "Okul fobisinin, kız öğrencilerde görülme oranı yüzde 13, erkek öğrencilerde görülme oranı yüzde 9'dur. Okul Fobisinde aile faktörü; aşırı kollamacı, telaşlı, sarmalayan ailelerin çocuklarında, okula başlayana kadar ailesi dışında bir sosyal hayatı olmayan çocuklarda, boşanan ailelerin bir ebeveynine bağlı olarak yaşayan çocuklarda, ailesinden birini ölüm, hastalık, taşınma gibi bir sebeple kaybeden çocuklarda daha sık görülür. Okul fobisinde öğretmen ve okul faktörü; çok kalabalık sınıflarda, sert mizaçlı bir öğretmenin sınıfında, baskıcı, ezberci, hırpalayan ve aşırı kuralcı eğitim sistemlerinde daha sık görülür" şeklinde konuştu. Alican Usta, velilere ve öğretmenlere şu uyarılarda bulundu:
"Eğer çocuğun okula karşı isteksizliği ve korkusu aile ve öğretmen tarafından önemsenmezse okul fobisi kronikleşir ve yarıda kesilen bir okul hayatıyla sonuçlanabilir. Bu sebeple okula gitmek istemeyen ve okul kelimesi duyunca telaşla atağa geçen çocuklarınızı dikkate alın, öğretmeninden ve bir uzmandan mutlaka yardım isteyin."

Reklam
Reklam