Uzmanlardan ses kısıklığı uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Kani Aslan, sigara ve alkole bağlı ses kısıklığının gırtlak kanserine işaret edebileceği uyarısında bulunarak, "Gırtlak kanserinde erken tanı, sınırlı bir doku alınmasını ve hayat kurtarmayı sağlar" dedi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Kani Aslan, ses kısıklığının yalnızca enfeksiyonlara bağlı değil sigara ve alkole bağlı da gerçekleştiğini, sonucunda ise gırtlak kanserine dönüştüğünü belirterek, "Bu nedenle özellikle sigara ve alkol kullananlar kontrolden geçmeliler. Ses kısıklığı her yaşta görülebilir ve farklı nedenleri olabilir. Bebeklerde görülen ses kısıklıkları genellikle doğuştandır, mutlaka araştırılması gerekir. Çocukluk döneminde sıkça rastlanan ses kısıklıkları, genellikle çok aşırı bağırıp çağıran çocuklarda görülür. Bu çocuklarda genellikle nodül oluşması söz konusudur. Erişkinlerde ileri yaşlarda görülen ses kısıklıkları ise, boğaz enfeksiyonlarına, mesleki hastalıklara, mide şikayetlerine, gırtlak kanserine ve ses teli felçlerine bağlı olarak görülür" dedi.

Reklam
Reklam

Enfeksiyona bağlı ses kısıklığının özellikle kış aylarında ve soğuk algınlığı salgınlarının görüldüğü dönemlerde karşımıza çıktığını ifade eden Dr. Aslan, "Bu tür soğuk algınlıkları arasında nezle, grip, sinüzit ve diğer alt solunum yolu enfeksiyonlarını gösterebiliriz. Bu tür ses kısıklıkları, genellikle ilaç tedavisiyle iyileşir" diye konuştu.
Mesleki hastalıklara bağlı oluşan ses kısıklığının öğretmen, din görevlileri, şarkıcı gibi sesini çok kullanan meslek gruplarında ortaya çıktığını kaydeden Dr. Aslan, bu kişilerde ses telinde modül oluştuğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Midesinde Reflu şikayeti olan hastaların yüzde 60-65'inde ses kısıklığı şikayeti başta olmak üzere çeşitli boğaz problemleri ortaya çıktığını belirten Dr. Aslan, tedavisinin ise midedeki rahatsızlığın giderilmesiyle olduğunu vurguladı.

Gırtlak kanserinin erken tanısının çok büyük önem taşıdığını ve özellikle alkol ile sigara tüketen insanların ses kısıklığında acilen bir uzmana gözükmeleri gerektiğini açılayan Op. Dr. Aslan, "Gırtlak kanseri, genellikle uzun süreli sigara ya da alkol tüketen hastalarda görülür. Bu grup hastalarda meydana çıkan ses kısıklığı giderek artış gösterir. Nefes darlığı ve kanserin oluşturabileceği diğer bulgular da ortaya çıkabilir. Bu nedenle ses kısıklığı oluşumunda 1-2 haftalık tedaviye rağmen şikayeti geçmeyen hastaların mutlaka bir kulak burun boğaz muayenesinden geçmeleri gerekmektedir. Gırtlak kanserinin tedavisi cerrahidir. Uygulanan cerrahi çok sınırlı bir dokunun alınmasından, gırtlağın tümünün alınmasına kadar gidebilir. Bu tümörün yaygınlığına bağlıdır. Erken tanı, sınırlı bir doku alınmasını ve hayat kurtarmayı sağlar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Psikolojik kökenli ses kısıklıklarının da olabileceğini açıklayan Dr. Aslan, bu tip ses kısıklığının ruhsal problemi olan hastalarda görüldüğünü ve esas olarak hastanın psikolojik olarak tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. Ses teli felçlerinin ise başlıca guatr ameliyatı sonrası oluşabileceğini kaydeden Dr. Aslan, "Ses teli sinirlerinin kazayla kesilmesine bağlı olarak oluşur. Eğer iki taraflı oluşursa tedavisi cerrahidir. Ses teli felcinin diğer nedenleri ise akciğer, boyun ve mediasten tümörleri, boyunu etkileyen kazalar, kalp büyümesi, kafayı etkileyen kazalar ve bazı beyin hastalıklarıdır" dedi.

Ses kısıklıklarının ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mithat Ekici ise şunları söyledi:

"Özellikle 2 hafta içerisinde geçmeyen ses kısıklıklarında grip ve soğuk algınlığı dışında ağrı, kanlı öksürük, yutma güçlüğü, boğazda kitle hissi, birkaç günden fazla süren tam ses kaybı veya seste ciddi değişiklik olduğu durumlarda mutlaka hastaneye gidilmelidir. Ses kısıklığında özellikle sigara ve alkol tüketilmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde gırtlak kanseri olma riski de artmaktadır. Ülkemizde sigara ve alkol tüketimi fazla olduğu için gırtlak kanseri genellikle erkeklerde 35 yaş sonrası çok sık görülür. Son yıllarda kadınlar arasında da sigara tüketimi arttığı için kadınlarda da görülmeye başlanmıştır."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: