MERSİN (İHA) - Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemesi uyarısında bulunarak, bunun yerine soğuk kompres uygulanmasını önerdi.
Hava sıcaklığı ve nem değerinin önümüzdeki günlerde mevsim normallerinin üzerine çıkacağına dikkat çeken Çağlar Çatak, bu durumun da gerekli önlemlerin alınmaması halinde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini, özellikle de yaşlıların, kronik hastalığı olanlarla birlikte çocukların, artan hava sıcaklığı ve nemden daha fazla etkileneceğini vurguladı. Çatak, yaz mevsimine bağlı olarak artan hava sıcaklığı ve güneşin olumsuz etkilerinden korunması noktasında alınması gereken tedbirlerle ilgili açıklamalarda da bulunarak, 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması ve uzun süre güneşin altında kalınmaması uyarısında bulundu.
Günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini kaydeden Çatak, az ve sık beslenmeye özen gösterilmesi ve öğün atlatılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Sıcaklar sebebiyle oluşan iştahsızlığın önüne geçmek ve sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla hafif ve su içeriği yüksek besinler sıklıkla tercih edilmelidir. Özellikle sıcak havalarda açıkta satılan gıda alımından kaçınılmalıdır. Sıcakta besinler kısa sürede bozulur, bu besinlerin tüketilmeleri zehirlenmelere sebep olur. Hazırlanan besinler soğutucuda muhafaza edilmeli, açıkta bekletilmemelidir. Yağlı gıdalar ve alkolden uzak durulmalıdır" dedi.
Kanser hastalarının yanı sıra kemoterapi hastaları ve değişik deri hastalığı olanların güneş ışınlarından korunmaya dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Çatak, özellikle de yaşlıların, kalp ve tansiyon hastalarının sıcak günlerde efor harcamamalarını istedi. Sık sık ılık suyla duş yapılmasının bu dönemde faydalı olacağını savunan Çağlar Çatak, havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmaması ve bulunulan ortamda hava sirkülasyonu sağlanması gerektiğini dile getirdi. Açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilip geniş kenarlı şapka takılması tavsiyesinde de bulunan Çatak, güneş ışınlarına karşı koruyucu gözlükler takılmasını önerdi.
Çatak, "Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemeli, bu durumda soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Müdahale gereken durumlarda mutlaka en akın sağlık kuruluşuna ya da hekime danışılmalıdır. Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda soğuk kompres yapılmalı, gerekirse bir hekime başvurulmalıdır. Sıcak havalarda güneş yanıkların yanı sıra sıcak çarpması için dikkatli olunmalıdır. Sıcak çarpmalarında hasta önce serin ve gölge bir yere alınmalı, ardından da vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak sureti ile serinletilmelidir. Sıcak çarpması durumlarında 112 Acil Sağlık Hizmeti hemen aranmalı veya güneş çarpmasına maruz kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.