Uzmanlardan su ve beslenme uyarısı

ADANA (İHA) - Sağlık Bakanlığı ile Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği işbirliğiyle düzenlenen "Su ve Besinle Bulaşan İnfeksiyonlar" konulu eğitim toplantılarının 5.'si Adana'da yapıldı. Uzmanlar, yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşları su ve beslenme konusunda uyardı.

Hekimevi'nde gerçekleştirilen "Su ve Besinle Bulaşan İnfeksiyonlar" konulu eğitim toplantısının açış konuşmasını Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy yaptı. Eğitim toplantılarını Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirdiklerini, toplantıyı bugüne kadar Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Gaziantep ve Adana'da yaptıklarını ifade eden Eraksoy, "Eğitim toplantıları İzmir, Antalya, Erzurum ve Malatya'da da devam edecek. Ülkemizde su ve besinle bulaşan hastalıklar özellikle yaz aylarında her zaman sorun olmuştur. Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde önümüzdeki dönemde karşılaşmamız muhtemel olan ishalli hastalıklara karşı hekimler arasında bir duyarlılık yaratmak ve bu konudaki bilgilerimizi tazelemek amacıyla, su ve besinle bulaşan infeksiyonlar hakkında eğitim dizisi düzenlendi. Bu eğitimlerden 5.'si Adana'da yapılıyor. Toplam 9 ilde yapılacak bu toplantılarda özellikle sağlık ocaklarında çalışan, acil servisler ile hastanelerimizin enfeksiyon ve mikrobiyoloji servislerinde çalışan meslektaşlarımızı uyarmak, bu konudaki bilgilerini artırmak amacıyla bilgiler aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Adana İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Sadettin Özsürekçigil ise, havaların ısınmasıyla birlikte su ve besinle bulaşan hastalık etkenlerinin ortaya çıkabildiğini, önlem alınmaması durumunda toplumda nadir görülen hastalıkların bir anda salgın boyutuna ulaşabildiğini ifade etti. Ülkenin içinde bulunduğu alt yapı eksikliklerinden kaynaklanan sorunlar ve genel hijyen uygulamalarındaki noksanlıklar nedeniyle özellikle yaz döneminde sindirim yoluyla bulaşan hastalıkların sıklığında artış görüldüğüne dikkat çeken Özsürekçigil, şöyle konuştu:

"Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların engellenmesinde çevrenin olumlu hale getirilmesi, atıkların sağlıklı bertaraf edilmesi, suların dezenfeksiyonu, vektörlerin ortadan kaldırılması, gıda güvenliği ve kişisel temizliğin bir yaşam biçimi haline getirilmesi önemlidir. Bu önlemlerin bir kısmı belediyelerin hizmet alanına girmekte, bununla birlikte sağlık müdürlükleri de bu konuda hizmet sunmaktadır."