Uzmanlardan Uyarı: Mutlaka Sahur Yapın

Sahurun ön önemli öğün olduğunu kaydeden Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Begüm Gülçin, “Sahurda alınan...

Sahurun ön önemli öğün olduğunu kaydeden Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Begüm Gülçin, “Sahurda alınan besinlerle vücut gün boyu çalışmasını sürdürür. Eğer gerekli besinleri sahurda alamazsak; gün boyu yorgunluk, bitkinlik, halsizlik gibi şikayetler ile karşılaşabiliriz. Sahurda bizi rahatsız edecek besinler tüketirsek gün boyu mide yanması reflü susuzluk gibi sorunlarla karşılaşabiliriz.” dedi.

Ramazan’da beslenme ile ilgili önemli uyarıda bulunan Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Begüm Gülçin, “Gece metabolizmamızın yavaşladığını unutmamalıyız. Ağır etli ve yağlı yemekler tercih etmemeli; onların yerine sahurda hafif yiyecekleri tercih etmeliyiz.” dedi.

Reklam
Reklam

Sahurda yenilen yemekler gün boyu vücutta dengeyi sağladığını ifade eden Diyetisyen Gülçin, “Proteinden zengin ve tokluk süremizi arttıracak besinler tercih etmeliyiz. Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurta sahurda yenilirse gün boyu tokluk hissi sağlanabilir. Sahurda tok kalmak ve protein ihtiyacımızı karşılamak için kullanabileceğimiz diğer bir besin de peynirdir. Günlük kalsiyum ihtiyacımızı karşılamak ve sıvı alımını dengelemek için kullanabiliriz. Sahurda ve iftarda 1 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketmeliyiz. Sahurda ve iftarda rahatlıkla tüketebileceğimiz besinlerin başında çorbalar gelmektedir. Hafif olmaları nedeniyle ve mideyi yormadığı için güvenle tüketebiliriz. Sahurda özellikle besleyici içeriği daha yüksek tarhana, yoğurt ve terbiyeli çorbaları tercih etmeliyiz.” dedi.

Sahurda tüketilen tarçının tokluk süresini uzatacağını belirten Diyetisyen Gülçin, “Yağlı tohumlardan yağ içeriği besleyici olan ceviz sahurda rahatlıkla yenebilir. Yağ içerikli besinler mide boşalmasını geciktireceği için tokluk süremizi arttırmış oluruz. Çok besleyici olan cevizi yerken kilo almak istemiyorsak miktarına çok dikkat etmeliyiz. Sahurda yediğimiz lif içeriği yüksek ekmekler gün boyu tok kalmamızı sağlar. Ekmeğimizi tahıllı ekmeklerden seçersek tokluk süremiz uzar. Sebzeler lif içerikleri yüksek oldukları için yiyeceklerin midede kalma süresini uzatarak daha tok durmamızı sağlar. Daha sağlıklı bir ramazan için vitamin ve mineral kaynağı salatalarımızı soframızdan eksik etmemeliyiz. Kan şekeri dengemizi sağladığı için diyetlerde sık sık kullandığımız tarçın ramazan ayında da tokluk süremizi uzatmak için ideal. Çaylarımıza, yoğurda ve sütümüze ekleyebiliriz.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: