Uzmanlardan yüzde 7’lik düşüş yorumu: Sebep ABD’nin düşen notu ve faiz kararı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası haftanın ilk işlem gününü yüzde 7,08 kayıpla kapattı. Uzmanlar borsanın tepe...

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası haftanın ilk işlem gününü yüzde 7,08 kayıpla kapattı. Uzmanlar borsanın tepe taklak oluşunu, geçtiğimiz hafta düşen ABD’nin kredi notu ile Merkez Bankası’nın faizi 50 baz puan indirmesine bağladı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un ABD'nin kredi notunu AAA’dan AA+’ya çekmesi ve Merkez Bankası’nın politika faiz oranını 5,75 seviyesine indirmesine İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) sert tepki gösterdi. Borsa gün sonu itibari ile yüzde 7'yi aşan oranda düşüş gösterdi.
İç ve dış etkenlere bağlı olarak Ulusal 100 Endeks güne satıcılı girdi. Endeks, ilk seansa bin 153 puan kayıpla 55 bin 111 puandan başladı. Günün ilk yarısında yerli yatırımcının satışları artarken birinci seans 2 bin 664 puan azalışla 53 bin 600 puandan kapandı. Günün ikinci yarısında hisse senetlerinde değer kaybı bir ara yüzde 8'i aşarken, borsa günü yüzde 7,08 düşüşle 52 bin 283 puandan kapattı.
Uzmanlar borsanın sert düşüşünü ABD’nin kredi notunun kırılmasına ve Merkez Bankası’nın son faiz indirimine bağladı.
İnfo Yatırım’dan Selim Işıklar, Amerika’nın kredi notunun AAA’dan AA+’ya indirilmesinin borsanın kan kaybında rolü bulunduğunu kaydederken, “Tabii bu durum sadece nottan kaynaklanmıyor. Bir defa piyasa Merkez Bankası’nın aldığı tedbirlere tepki veriyor. Kurum aldığı önlemleri tam olarak anlatamayıp akıllarda soru işareti bırakmış, nihayetinde parayı ürkütmüş olabilir. Çünkü son faiz indirimi umulmadık bir hamleydi ve olumsuz algılandı. Yani önlemleri gören sıcak para tedirgin oldu ve satış olarak Ulusal 100 Endeks’e döndü.” dedi.
Türkiye piyasasının sığ olduğunu belirten Işıklar, “Dünyaya bakın, geçen haftadan bu yana en fazla değer kaybı İMKB’de görüldü. Her ne kadar ekonomik bunalımdan uzak görünsek de en yakınında biz varız. Bakın döviz kurunda önemli artışlar var, borsamız diğerlerine göre süratle değer kaybediyor. Kanımca bu yüzde 5’e varan gerilemede de yabancı satışları etkili değil. Onların aldığı senetlerde büyük değer kayıpları yok. Kayıplardan çok halka arz edilen piyasaya etkisi olmayan kâğıtların düşüşü var, büyük. Bu domino etkisi yaratıyor.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber ise Merkez Bankası’nın faiz indiriminin borsanın gerilemesinde pek de etkili olmadığını savundu. Reçber, Amerika ve kimi Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin hisse senedi piyasasına önemli etkileri olduğunu belirtti.
Reçber, “S&P’nin ABD’nin kredi notunu kırması ve iki sene sonra yine bir not indirimine gidilebileceğini ifade etmesi borsalarda kan kaybına sebep oldu.” değerlendirmesinde bulundu.
Reçber, borsada görülen gerilemenin uzun soluklu olmayacağını da vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz