Üzmez'in tahliyesinde etken olan rapor inceleniyor

İstanbul (AA) - İstanbul Tabip Odası, "çocuğun cinsel istismarı" suçundan yargılanan yazar Hüseyin Üzmez'in tahliyesinde etken olan raporun bilimsel incelemesini yapmak ve bu konuda bilirkişi görüşü oluşturmak üzere çalışmalara başlandığını bildirdi.

İstanbul Tabip Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesince tahliyesi kararlaştırılan Üzmez'in davasının "gündeme geldiği ortamlarda infial yarattığı" ifade edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumunca hazırlanan B.Ç'nin "beden ve ruh sağlığının bozulmadığı" yönündeki rapor doğrultusunda tahliye edilen sanığın açıklamalarının, mağdurun defalarca örselenmesine neden olduğu, baskı altına alındığı ve tüm çocukları da tanıklık yoluyla etkilediğine işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Sanığın serbest bırakılması ve olayın hızla gelişme süreci, böyle bir travmaya maruz kalan tüm çocuklara bir gözdağı niteliğindedir. Yaşadıklarını anlatmakta zorlanan çocuklar, bu gibi olaylarla korkutulup sindirilmektedirler. Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Adli Tıp Uzmanları Derneği, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği, Adolesan Sağlığı Derneği raporun bilimsel incelemesini yapmak ve bu konuda bilirkişi görüşü oluşturmak üzere çalışmalara başlamıştır. Çalışma sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır." Türk Ceza Kanunu'nda cinsel istismara uğrayan çocuklar için beden ve ruh sağlığının bozulmuş olmasının suçu ağırlaştırıcı bir unsur olarak yer aldığı hatırlatılan açıklamada, bu raporun ise cinsel istismara uğrayan çocukların beden ve ruh sağlığının bozulmayabileceği olasılığının da var olduğu gibi bir anlamı içerdiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada, cinsel istismarın kişinin ruhsal yapısında ağır bir hasara yol açtığı ve tedavi edilmezse yaşam boyu devam eden bir ruhsal yıkıma neden olduğu, bunların er ya da geç mutlaka ortaya çıktığı kaydedildi. İstanbul Barosu Kadın Hakları ve Çocuk Hakları Merkezlerinin yaptığı yazılı açıklamada da "Raporda, 'çocuğun cinsel istismarının ruhsal hasar oluşturmadığı' görüşünün hukuken ve tıbben hatalı olduğu ortadadır" ifadesine yer verildi.