Üzülme, stres yapma!

ANKARA (İHA) - Türk Eczacılar Birliği, Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Hayran ve Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Gül Ayanoğlu Dülger koordinatörlüğünde tüm Türkiye çapında yapılan, "Türkiye'de Hipertansiyonlu Hastaların Tedaviye Uyumu ve Antihipertansif kullanılması" araştırması tamamlandı. Yapılan araştırmada hipertansiyona sebep olan en büyük nedenin üzüntü ve stres olduğu kaydedildi.

Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç tarafından yapılan açıklamada, hipertansiyonun en sık görüldüğü bölgeler arasında Orta Anadolu, Batı Anadolu ve Güney Anadolu Bölgeleri'nin başta geldiği ifade edildi. Yapılan araştırmada 45 yaş üstü kırsal kesimde yaşayanlarda ve kadınlarda, hipertansiyon oranının fazla olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Domaç, hipertansiyonla birlikte en sık görülen hastalıkların başında kardiyovasküler sistem hastalıkları ve diyabetin geldiğini söyledi. Hastaların, alınması gereken ilaçlar ve yememeleri gereken yiyecekler konularında yeterince aydınlatılmamış olduğunu kaydeden Domaç, "Hastalar, alınma zamanını, dozu ve şekli konusunda büyük oranda bilgi sahibiler" dedi.

Domaç, hipertansiyonlu hastaların tedaviye uyumunda tüm sağlık personeline ve eczacılar büyük göreve düştüğünü belirterek, "Birliğimiz bundan sonraki aşamada tüm eczanelere bir bilgisayar programı hazırlayarak her bir hastanın bir eczaneden düzenli olarak takip edilmesini sağlayacaktır" dedi.

Pof. Dr Osman Hayran ise tansiyonu olan hastaların hergün eczaneye giderek ölçüm yaptırmaları gerektiğini belirterek, eczacıların eğitici ve yol gösterici olmaları gerektiğini ifade etti. Domaç ve beraberindekiler daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdılar. "Hipertansiyonun en sık görülen meslek grubu nedir?" sorusuna Domaç, "Gazeteciler" yanıtı verirken, Prof. Dr Ayanoğlu Dülger ise "50 yaş üstü ev hanımlarında hipertansıyon daha fazla görülüyor. Bu da ev hanımlarının daha stresli olduğunu göstermektir. Ayrıca çoğunun kilolu ve eğitim seviyesinin düşük olması da buna ayrı bir etmendir" dedi.

Reklam
Reklam