Üzüm Sirkesi: Faydaları nelerdir?

Üzüm sirkesi, her ne kadar Türk mutfağında çok sık kullanılmasa da M.Ö 3000'li yıllara kadar uzanan bir tarihçeye sahiptir. Yapımının hiçbir komplike araç gerektirmeden doğal bir süreçte gerçekleşmesi tarihinin bu kadar eskiye dayanmasının sebebidir. Uzun yıllardan beri de yemeklere tat vermesinin dışında doğanın en şifalı ürünlerinden biri olarak da mutfaklarda yer alıyor.

Elbette keskin ve rahatsız edici kokusundan dolayı üzüm sirkesi nasıl içilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Üzüm sirkesini seyrelterek içebilirsiniz. Üzüm sirkesini su ile karıştırarak yoğunluğunu biraz olsun azaltmak, içimini kolaylaştırır. Yoğunluğu seyreltilmeyen üzüm sirkesinin asidik yapısı ve keskin tadı, direkt olarak tüketilmesini zorlaştırır.

Üzüm Sirkesinin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar : 100 g

Kalori (kcal) : 14

Yağ (g) : 0

Karbonhidrat (g) : 3.25

Protein (g) : 0.13

Reklam
Reklam

Üzüm Sirkesinin Faydaları

Üzüm tamamen doğal bir tepkime sonucu sirkeye dönüşür. Bundan dolayı herhangi bir katkı maddesi içermez, doğanın şifalarını içerisinde barındırır. Sadece içildiğinde değil, bakım yapılırken cilde uygulandığında da oldukça faydalıdır.

1. Cilt bakımında kullanılır

Üzüm sirkesinin cilde faydaları saymakla bitmez. Akne, siyah nokta vb. cilt sorunlarının tedavisinde, asidik içeriğinin fazla yağlanmanın önüne geçmesi sebebiyle kullanılır. Zaten sivilce sorunu da özellikle cildin fazla yağlanmasından kaynaklanır. Üzüm sirkesi ve gül suyu kullanılarak sivilcelerle savaşacak doğal bir tonik elde edilebilir.

Yapılan yanlış ürün tanıtımları sonucu zaman zaman üzüm sirkesi cildi beyazlatır mı sorusu akıllara gelmektedir. Değil üzüm sirkesi, doğal içerikli hiçbir ürün ciltte beyazlamaya sebep olmaz. Kimyasal ürünlerle beyazlatılan cilt ise ciddi derecede tahribata uğrar. Genetik olarak sahip olduğumuz ten rengimizi değiştirmeye çalışmak şüphesiz cildimiz için zarar verici bir girişim olacaktır.

Reklam
Reklam

Bazen uzun süre güneşe maruz kalmak ve önceden geçirilmiş bazı rahatsızlıklar yüzde renk eşitsizliklerine sebep olabilir. Bu eşitsizlikleri binbir uğraşla kapatmaya çalışmak yerine üzüm sirkesi ile zeytinyağı karışımı yüze uygulanabilir. Düzenli kullanımda üzüm sirkesinin renk eşitsizliklerine iyi geldiği görülecektir. Ancak bu noktada bahsi geçen faydanın güneş yanıklarına iyi gelmeyeceğini de belirtmek gerekir.

2. Cildi yeniler

Kokusu biraz rahatsız edici olsa da üzüm sirkesinin saça faydaları oldukça fazladır. İçeriğindeki mineraller sayesinde saçın hızlı uzamasına yardımcı olur. Bunun için sprey kabına koyulan üzüm sirkesi, yıkamalardan sonra saça uygulanabilir. Devamında kokulu saç kremi ya da spreyi kullanılarak sirkenin kokusu bastırılabilir. Ancak boyalı saçlar için üzüm sirkesi kullanımında dikkatli olunmalıdır, boyadan arta kalan maddeler üzüm sirkesiyle etkileşime girip saçı daha çok yıpratabilir.

Saç şampuanlandıktan sonra durulama suyuna karıştırılacak 1 yemek kaşığı sirke saç derisindeki artıklardan kurtulmaya yardımcı olur ve deri döküntülerini giderir. Bu uygulamanın düzenli hale getirilmesi kepek problemini de önler. Ancak sirkenin bu faydalarının kalıcı olması için düzenli uygulama gerektirdiği unutulmamalıdır.

Reklam
Reklam

3. Ağız ve diş sağlığı için önemlidir

Diş hekimleri tarafından ağız sağlığı için dişleri fırçalamanın tek başına yeterli olmadığı söylenir. Üzüm sirkesinin dişlere faydalarından dolayı ağızdaki bakteriler ve tartar vb. gibi sorunlara sulandırılmış üzüm sirkesi çözüm olabilir. Asidik yapısıyla doğal bir antibakteriyel olan üzüm sirkesinin az bir miktarıyla gargara yapıldığında dahi ağız sağlığına faydası çoktur.

4. İç organlara çok faydalıdır

Üzüm sirkesi yalnızca haricen uygulandığında faydalı bir madde değildir. Salata ve yemeklerde kullanılarak vücuda alındığında ya da direkt içildiğinde de oldukça faydalı olur. Bu şekilde tüketildiğinde iç organlara yardımcı olarak bazı sorunları giderir.

Üzüm sirkesi hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun cevabı listenin başında obezite gelir. İçeriğindeki asidin metabolizmayı hızlandırdığı bilinen üzüm sirkesi, sağlıklı beslenme düzeninde ve spora ek olarak beslenme düzenine dahil edildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Üzüm sirkesinin karaciğer yağlanması ve lenf kanseri tedavisine iyi geldiği de düşünülüyor ancak henüz bu savı kanıtlayacak tıbbi bir araştırma mevcut değil.

Reklam
Reklam

5. Hastalıklardan korur

Özelikle kış aylarında soğuk havanın etkisinin artmasıyla virüsler daha kolay yayılarak hastalıklara neden olurlar. Gün içerisinde içilen suya biraz üzüm sirkesi karıştırmak, virüsle yayılan hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmayı sağlar.

Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

Üzümden sirke ve şarap elde etme işlemleri hemen hemen aynıdır. Her ikisini de elde etmek için fermantasyon uygulanırken, üzüm sirkesi için asidik fermantasyona ihtiyaç duyulur. Ağzı açık ya da oksijen geçiren kapaklı bir kapta bırakılan üzümlere yapılan ufak müdahaleler dışında zahmetli bir işlem sayılmaz.

Farklı meyvelerden sirke yapımı malzeme oranları dışında çok da farklı değildir. Bu noktada üzüm sirkesi ile elma sirkesi arasındaki fark yalnızca tatlarındaki farklılıktır denilebilir.

Malzemeler:

  • 1 kilo üzüm (kırmızı, yeşil ya da başka bir çeşit olabilir)
  • 3 litre su (her 1 kilo üzüm için bu miktar eklenir)
  • 1 küp şeker
  • Tülbent

Hazırlanışı:

Reklam
Reklam
  • Üzümler iyice yıkanarak üstlerinde ilaç kalmadığından emin olunur. Bunun için üzümler yıkandıktan sonra 5-6 dakika kadar sirkede bekletilebilir.
  • Bir kavanoza üzümler eklendikten sonra içerisine yavaşça sıcak su (kaynamamış) dökülür ve kavanozun ağzı tülbentle kaptılarak oda sıcaklığında bekletilir.
  • Kavanozun ağzı 15 gün sonra açılarak üstünde biriken posa kenara ayırılır.
  • Bu aşamada kavanoza 1 küp şeker atıp iyice karıştırmak mayalanma işlemini hızlandırır.
  • Kavanozun üzerinde posa birikmeye devam etmesi sirkenin daha mayalanacağı anlamına gelir, haftada bir kavanozun ağzı açılarak kontrol edilmelidir.
  • Mayalanma tamamlandıktan sonra sirke süzülür.

Üzüm Sirkesinin Zararları

Doğal bir tepkime sonucu ortaya çıktığı için üzüme alerjisi olmayanların rahatlıkla tüketebileceği, çok büyük zararları olmayan bir üründür. Ancak yine de kullanırken bazı durumlarda dikkatli olunmalıdır.

Reklam
Reklam
  • Üzüm sirkesinin harici kullanımı yüzdeki açık yaralar ve yanıkların ciddi boyutlara ulaşmasına sebebiyet verebilir.
  • Cilt bakımı için üzüm sirkesi kullanıktan sonra cildin pH dengesinin korunması için cilde nemlendirici sürülmelidir
  • Genel olarak iç organlara fayda sağlamasına rağmen üzüm sirkesi mideye iyi gelir mi sorusunun cevabı hayırdır. Kronik olarak reflü, ülser gibi mide rahatsızlıkları olanlara özellikle önerilmez. Zaten mide rahatsızlığı nedeniyle dengesiz seyreden mide asidi, üzüm sirkesinin asidik yapısıyla birlikte ciddi ağrılara sebep olur.