Üzüm üreticisi bağını söküyor

MANİSA (İHA) - Geçtiğimiz sezon 1 milyon 400 bin lira sattığı çekirdeksiz kuru üzümü bu yıl 800-850 bin liraya zor satan Manisa'nın Turgutlu İlçesi'ndeki çiftçiler, kendilerine başka kazanç kapısı açmak için bağlarını sökmeye başladı. Bağlarını sökmeye başlayan üzüm üreticileri, "Diğer ürünlerden de beklediğimizi bulamıyoruz. Geleceğimize endişe ile bakıyoruz. Ülkemizde yok olmaya yüz tutan tarımının korunması için Türk çiftçisinin acilen desteklenmeli" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Üzüm üreticilerinin bağlarını köklemesinin ve yeni ürünler için yer açmasını tamamen ekonomik nedenlere bağlayan Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Kenan Gürsabancı, "Dünyada en kaliteli çekirdeksiz üzümü üreten Manisa Bölgesi ve dolayısıyla Turgutlu. Turgutlu'da 270 bin dekar arazinin 74 bin dekarı üzüm bağı. Bu iklim özelliği dünyanın başka bir bölgesindeki bir arazide olsaydı; o ülke başka bir ürün yetiştirilmesine izin vermezdi. Bu kadar önemli bir ürün bizde arz fazlası ürün ilan ediliyor ve azaltılması öneriliyor. Oysa üzüm çeşitli şekillerde kullanılma imkanı olan stratejik bir ürün. Bunlar göz ardı edilmemeli" dedi.

Reklam
Reklam

Çekirdeksiz kuru üzüm üretim maliyetlerinin yükselmesine rağmen, geçen yıl 1 milyon 400 bin lira olan fiyatların bu yıl 800-850 bin liraya gerilediğine dikkat çeken Gürsabancı, Türk tarımının Amerika ve AB ülkeleri tarafından bitirilmek istendiğini savundu. Gürsabancı, "Çiftçilerimizde yoğun bir bağ sökme dönemi başladı. Bağ sökümü, üreticinin ekonomik olarak net bir gelir elde edememesinden kaynaklanıyor. Ben de dönümünden 400-500 kilogram üzüm verimi aldığım 17 dönüm bağımı söktüm. Bağımı sökmemin en büyük sebebi, ekonomik olarak bana doyurucu gelmemesi" diye konuştu.
Kamuoyundaki üzümdeki arz fazlası ürün sözünü benimsemediğini vurgulayan Gürsabancı, şöyle konuştu.

"Üzüm, dünyada hem üretimde hem de ihracatında birinci olduğumuz tek üründür. Fındıkta da aynı. Fakat fındıkta yapılması gereken yapılıyor ve fiyat açıklandı. Destekleme yapıldı ve kilogramı 5 milyon lira. Fındık geçen yıl 1 milyon 400 bin liraydı. Üzümün fiyatı da 1 milyon 400 bin liraydı. Ama şu an için '20 bin ton üzüm fazlalığı var' denilerek 800 bin lira fiyat veriliyor. Fındığın fiyatı ise 5 milyon lira. İhraç ederken, üretirken çok büyük zararımız var. Birliklere verilen para çiftçilere prim olarak yada belli bir yaşı açan bağların sökülmesi için verilseydi, üzümün rekoltesi düşecek ve istenilen seviyeye çekilebilecekti. Fakat üzümün 1 milyon 400 bin liradan 800-850 bin liraya düşmesi, rekolte fazlalığından değil. Bunu hiç kimse çiftçiye izah edemez."
Üzüm üreticisi Ahmet Ovat, gözyaşları arasında bağlarını sökerken, "Başka çaremiz kalmadı. 80-100 yıllık ömrü olan bağlarımızı 20 yılda söküyoruz. Başka ürünlere yönelmek mecburiyetindeyiz. Çok umut bağladığımız hükümetimiz bu soruna çözüm olmadı" dedi.

Reklam
Reklam

Mustafa Akyar isimli üretici ise, "Maliyet girdileri artarken, geçen yıl üzümü 1 milyon 400 bin lira sattık, bu yıl verilen ise 800 bin lira. Bu tamamen Türk tarımının bitirilmek istenmesinden başka bir şey değil" diye konuştu.