Üzümlü'de Basınçlı Sulama Sistemi İnşaatı Başladı

Erzincan'ın Üzümlü İlçesinde tarımsal sulama suları toprak altına alınıyor.

Erzincan'ın Üzümlü İlçesinde tarımsal sulama suları toprak altına alınıyor.

Basınçlı sulama sistemlerinin yoğun olarak kullanıldığı ilçede yeni inşaatın tamamlanmasının ardından çiftçilerin işleri daha kolay hale gelecek. İnşaatın Haziran ayı sonunda tamamlanması bekleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uyguladığı Birleşmiş Milletler kaynaklı Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında inşaatına başlanan proje kapsamında 5600 dekarlık bir alanda kapalı sistem basınçlı sulamaya geçilecek. İnşaatın başlaması nedeniyle düzenlenen programa Üzümlü Kaymakamı Davut Sinanoğlu, Üzümlü Belediye Başkanı Sami Sertadım, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Lek, Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi Koordinatörü Doğan Akar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ve proje çalışanları katıldı. Kurban kesilerek başlanan projenin tamamlanmasının ardından Üzümlü tarımında büyük bir gelişmenin yakalanacağı ifade edildi. Programda konuşan Üzümlü Belediye Başkanı Sami Sertadım, projenin Üzümlü'de tarım devrimi olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi. Sertadım, yıllardan beri açık sulama yapılan ilçede bundan kapalı sisteme geçileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Sertadım; "Doğu Anadolu'nun sebzecilik ve meyvecilik üretimi açısından önemli bir bölgesi olan Üzümlü ilçemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ve Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi yetkililerinin yoğun ilgileri ve yoğun gayretleriyle yıllardan beri açık sulama yapılan ilçemizde yaklaşık 700 hektarlık bölümünde sulama sularının kapalı sistem basınçlı sulamaya dönüştürülmesi için inşallah ilk kazmayı bugün vuruyoruz. Biz bugünü Üzümlü'de tarım devriminin başlangıcı olarak görüyoruz. Geniş arazilere rağmen sularımızın yetersizliği bugüne kadar çiftçilerimizin en büyük problemiydi. Yine bugüne kadar kullanılan geleneksel sulama yöntemleriyle tarım arazilerimizin çoraklaşması ve verimliliğin her yıl daha da düşmesi bu projeyle durdurulmuş olacak. Çiftçilerimiz bundan böyle tarımsal etkinliklerinde daha da rahatlayacak. Aynı zamanda toprak da rahatlayacak, verim artacak. Bizim için büyük bir olay, büyük bir hizmettir. Üzümlü halkı adına, Üzümlü toprağının bir çocuğu olarak projede emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Programda konuşan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Lek ise mutlu bir gün yaşadıklarını ifade etti. Lek, "Bu hizmetin Üzümlü ilçesine layık olduğunu düşünüyoruz. Biz Erzincan'da bitkisel üretimin en iyi şekilde burada yapıldığını ve Üzümlü ilçesi halkın ın çok çalışkan olduğunu iyi biliyoruz. Bugüne kadar çiftçilerimiz kendi kıt imkanları ile bir şekilde tarımsal sulamayı gerçekleştiriyorlardı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi aracılığı ile hizmetlerinden birini bu ilçemize sunmasından dolayı çok mutluyuz. Projenin tamamlanmasıyla verimin artacağına ve daha iyi sonuçlar elde edileceğine inanıyoruz. Çiftçilerimizin işleri kolaylaşacak, verimleri artacak ve bu proje ile ihracata dönük üretimin başlayacağına da inanıyoruz" diye konuştu.

Üzümlü Kaymakamı Davut Sinanoğlu ise önemli bir tarım potansiyeline sahip olan Üzümlü'de birçok meyve ve sebzenin yetiştirildiğine dikkat çekti. Sinanoğlu " Son yıllarda Tarım bakanlığımızın teşvik, destekleme ve projeleri sayesinde tarım sektörümüz çok önemli bir noktaya geldi. Türkiye'de tarım son yıllarda gayrisafi milli hasılaya önemli oranda katkı sağlamış, ve bu katkı giderek artmaktadır. Aynı zamanda ihracatımızda da tarımın katkısı artmaya devam etmektedir. Ülke çapında yapılan çalışmaların yanı sıra ilçemizde ve ilimizde de Tarım Müdürlüğümüzün destekleriyle önemli projeler yürütülmektedir. Özellikle tarımsal sulama altyapısının geliştirilmesi amacıyla bu yıl ilçemizde 4 ayrı proje yürütülecektir. Bugün burada inşaatı başlayacak olan projenin yanı sıra Altınbaşak ve Karakaya beldemiz ile Pişkidağ köyümüzde basınçlı sulama sistemine geçilecektir. Bu projeler sayesinde verimlilik artacağı gibi toprağın çoraklaşması önlenecek, ürün çeşitliliği artacak, enerji ve girdi maliyetleri düşecek çiftçimizin gelir seviyesi ise artacaktır. Projelerin hayata geçirilmesinden dolayı katkı ve desteklerini esirgemeyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza, İl Müdürlüğümüze ve Belediye Başkanlığımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz