Üzümün Faydaları Nelerdir?

Günümüzde belki de en çok tüketilen meyvelerden biri üzümdür. Lezzetli bir tadı ve yumuşak bir ete sahip olan üzüm, ılıman iklimlerde yetişen bir meyvedir. Genel olarak kırmızı, yeşil ve siyah olmak üzere 3 farklı çeşit üzüm vardır.

Ayrıca kurutularak tüketilen üzümlerde kuru üzüm adı ile tüketicilerin kolayca ulaşabileceği bir besindir. Üzüm ayrıca pek çok farklı kullanım alanına da sahiptir. Bunların arasında kozmetik, bakım ürünleri, reçeller ve jöleler de yer almaktadır. Esans verici aroma olarak pek çok farklı gıdanın içerisinde de yer almaktadır.

Üzüm ayrıca oldukça sağlıklı ve faydalı bir meyvedir. Üzümün içerisinde çok miktarda enerji barındırır ve protein bakımından zengin olup, bol miktarda da lif içermektedir. Kuru üzüm de enerjinizin azaldığı anlarda şekerli besinler yerine tüketebileceğiniz, oldukça sağlıklı bir alternatif özelliği taşımaktadır. 1 avuç kuru üzüm yaklaşık olarak 80 kalori içermektedir. Bu miktar oldukça az olmasına rağmen, ihtiyacınız olan şeker ihtiyacını karşılayacaktır.

Reklam
Reklam

Üzümün Faydaları

Üzüm doğal olarak ve asma bağlarında yetişen bir meyve olup, vücut üzerinde çok önemli faydaları vardır. Üzümün faydaları üzerine yapılan çeşitli araştırmalar, günümüzde halen varlığını devam ettirmektedir. Ancak siz okurlarımıza üzümün kanıtlanmış faydalarını, maddeler halinde ve açıklamaları ile ayrıntılı bir şekilde yazımızın devamında vereceğiz.


  1. Mikropları Öldürür

Üzüm çeşitleri arasında yer alan kırmızı üzüm, bakterilere ve virüslere karşı etkili maddeler bakımından zengin bir içeriğe sahip ve birçok enfeksiyona karşı vücudu korumaktadır. Tüm bu özelliklerinden dolayı başta çocuk felç virüsü ve herpes simpleks virüslerine karşı oldukça etkilidir. Kırmızı üzümün asıl faydası ise virüs ve mikroplardan kaynaklanan hastalıkların etkilerinin azaltılarak, vücudun bağışıklık sistemini arttırmaktır.


  1. Stres Karşıtı

Yoğun iş temposu altında çalışıp sürekli bir gerginlik ve stres durumu altında olanlar, öğlen yemeği sonrasında tüketecekleri bir salkım üzüm ile bu gibi durumların üstesinden kolaylıkla gelebilmektedirler. Üzümün stres atmanıza yardımcı olacak bir etkisi vardır. Yorgunluğunuzun azaldığını ve stresinizin de uzaklaştığını kolayca görebileceksiniz. Ayrıca üzümün etkisi tüketilmesinin ardından hemen yarım saat içerisinde görülmektedir. Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu için üzüm tüketimi de ortalama miktarlarda tutulmalıdır. Ek olarak şeker hastalığına sahip olan kişilerin üzüm tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir. Doktorlarına danıştıktan sonra üzüm tüketip tüketemeyecekleri bu şekilde belirlenebilir.

Reklam
Reklam

  1. Sindirim Sorununu Tedavi Eder

Üzümün faydalı olduğu bir diğer konu da sindirim sorunudur. Sindirimden kaynaklanan sorunların büyük bir kısmı lif tüketiminin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sağlıklı bir erkeğin gün içerisinde 38 gram ve bayanlarında 25 gram besin lifine ihtiyaçları vardır. Ancak bu miktardaki bir lifi, her zaman tüketmek mümkün olmayabilir. Günümüzde tüketilen çoğu gıda hazır besinlerden oluşmakta ve bu besinlerde lif bakımından fakir bir konumdadır. Sindirim sorunları arasında yer alan kabızlık ve bağırsakların tam çalışmama problemlerini düzeltebilmek için uzmanlar, lifli besinlere ağırlık vermeyi önermektedir. Bu besinler arasında günlük 1 avuç kuru üzüm tüketilmesi de yer almaktadır.


  1. Antioksidan

Kurutulmuş besinler genelde antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahip olmaktadır. Kuru erik, kuru kayısı ve kuru üzüm de bu besinler arasındadır. Kuru üzümün içerisinde antioksidan bir etki yapan fenoller ismi verilen maddeden bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca kurutma esnasında besinlerin içerisindeki antioksidan maddelerin etkinliği azalmaktadır. Bu yüzden taze üzümün çok daha büyük bir miktarda antioksidan madde içereceği bilgisi de unutulmamalıdır.

Reklam
Reklam

  1. Yemek Sonrası

Normalde uzmanlar yemeğin hemen ardından meyve veya tatlı yemenin sakıncalı olduğunu söylemektedir. Ancak taze üzüm bu durumun biraz dışında kalmaktadır. Üzümün bir diğer faydası da yemek sonrası sindirimi hızlandırmasıdır. Bu etkisini de pityalin enziminin üretilmesini destekleyerek yapar. Ağızda salgılanan bu enzim, üretilen salyanın içerisinde yer almaktadır. Üzüm de çiğnenme sırasında ağızda salya üretimini arttırıcı bir etki yapar ve böylece pityalin enzimi de sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.


  1. Cilt Sağlığı

Üzüm ayrıca cilt için oldukça önemli faydalar sağlamaktadır. Ayrıca kozmetik sektöründe kullanılan çok çeşitli cilt ürünlerinde de kullanım alanına sahiptir. İçerisinde cilt sağlığını koruyucu ve destekleyici fitokimyasal, antioksidan ve antienflamatuar maddeler bulunmaktadır. Cilt sağlığı için faydalı bir diğer madde ise C vitaminidir. Üzüm de C vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Üzümün faydalı olduğu cilt rahatsızlıkları arasında güneş yanıkları ve başta cilt kanseri olmak üzere diğer kanser çeşitlerinin oluşmasına sebebiyet veren serbest radikallerin etkinliğini azaltma da yer almaktadır. Ayrıca üzüm cildin yumuşamasına ve gençleşmesine de etkin miktarlarda katkı sağlar.

Reklam
Reklam

  1. Saç Sağlığı

Saçlar ile ilgili rastlanan en önemli sorunlardan biri de dökülme sorunudur. Bu sorunun temeli saçların yeterli vitamin ve mineralleri alamayarak güçsüzleşmesi ve sonrasında da dökülmeye başlamasına dayanmaktadır. Üzümün içerisinde bulunan vitamin ve mineraller, tüketilmesi durumunda bu etkileri ortadan kaldıracaktır. Üzüm tüketimi ile saçlarınızı besleyebilir ve güçlenerek dökülmelerini engelleme imkanı bulabilirsiniz.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?