Uzun elma için talep arttı

Kağızman’ın meşhur elmalarından Uzun Elma toplanıp tezgahlarda yerini alınca tüketici talebi de artmaya başladı

Kağızman’ın meşhur elmalarından Uzun Elma toplanıp tezgahlarda yerini alınca tüketici talebi de artmaya başladı. Alıcısı kapıda olan ve ilçe dışından sipariş edilen Uzun Elma’nın kilosu 2 ile 4 TL arası Pazar bulmaya başladı.

Tadıyla, kokusuyla, şekliyle, dayanıklılığıyla her yıl tercih edilen Uzun Elma Kağızman’da az bir üretime sahip olduğundan Ocak ve Şubat aylarında tükeniyor ve bu elma istek gördüğü halde bulunamıyor.

Bağ sahipleri ise son yıllarda fidan artışı için ellerinden gelen çabayı sarf ederek fidan yetiştirmeye, aşı yapmaya gayret göstermektedir.

Reklam
Reklam

Türkiye’deki 25 tür elma çeşidi içerisinde Uzun Elma Kağızman’a özeldir. Dikine büyüyen bu elma ağacının boyu 10 metreyi aşmaktadır. Uzunca dalları meyve verip ağırlaşınca bir yay misali eğilerek aşağı sarkmaktadır. Uzun Elma ağacı büyürken uzununa büyür ve yanlara açılmaz. Bu büyüme tıpkı kavaklardaki gibi olup elmalar içinde kendine has bir özelliğidir.

Uzun Elma yumurtadan daha uzan olup, 10–12 santim uzunluğunda 5–6 santim eninde, alt ve üst kısımları beyaz, güneş gören orta kısımları al rengindedir. Aynı familyadan olan ağaçlara göz ve kalem aşıları koyularak üretilen Uzun Elma’nın hasadı Kağızman’ın Kurtuluş Bayramı olan 1 Ekim dolaylarında yapılarak toplanır ve damlara doldurulur. Serin yerde muhafaza edilen Uzun Elma suyunu ve lezzetli tadını kaybetmeden bir sonraki yılın Haziran ayına kadar çürümeden dayanır. Fakat büzüşme gösterir. Uzun Elma’nın çürüyeni yanındaki elmalara zarar vermeden, bulaşmadan siyahımsı ve kahverengi bir renk alarak çörüşüp kalır. 1864 yılında doğup 1939 yılında vefat eden Selesker Şerif Yıldız, Rusya/Azerbaycan’dan muhacir olarak gelip Kağızman’a yerleşir.

Reklam
Reklam

Uzun Elma’nın ve nesli son yıllarda tükenmekte olan Taş Elma’nın aşısını getirerek Kağızman’da bu iki elmayı icat eder. Ali Ataman Caddesindeki Selesker Sokağı’nda ki kendi bahçesinde Uzun Elma’yı ve Taş Elma’yı yetiştirir. Bütün Kağızman bağlarına yayarak çoğaltır. Bundan dolayıdır ki Kağızmanlılar bu elmayı “Şerifin İcadı”, “Selesker Şerif’in Elması” diye de adlandırırlar. Bu Uzun Elma Nahçivan’da var olup Iğdır’da da birkaç mevcut bahçede bulunmaktadır.

Kağızman’ın haricinde yetiştirilmeye çalışılan Uzun Elma, bu ilçenin ona kattığı lezzete sahip olamamaktadır. İlçenin iklimi, havası, suyu, toprağı Uzun Elma’nın lezzet özelliğidir.

Uzun Elma “Kağızman Elması” olarak da markalaşıyor. 2012 yılında Kars Valiliği ve Kağızman Kaymakamlığı tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde bu elma için patent alınacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: