DENİZLİ (A.A) - Dr. Alur, gazetecilere yaptığı açıklamada, varis hastalarına sıcaklardan korunmaları uyarısında bulunarak, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının, varis şikayetlerinin en çok arttığı aylar olduğunu söyledi.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla damarlar genişlediği için varis rahatsızlıklarının da arttığına dikkati çeken Dr. Alur, ''Varis sıcak sever. Uzun güneşlenmeler, sıcakta yarım saatten fazla durmak varis riskini artırıyor. Bunlara dikkat edilmeli ve güneşlendikten sonra mutlaka soğuk duş alınmalı'' dedi.
Dr. İhsan Alur, sürekli masa başında ve ayakta çalışanların yaş ilerledikçe varis görülme riski altında bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:
''Varis oluşumunda cinsiyet önemli, erkeklere göre kadınlarda görülme oranı 3-4 kat daha fazla. Yapılan meslek de önemli, fakat kişi genetik olarak varise yatkınsa er ya da geç varis o kişide ortaya çıkıyor. Bu nedenlerle varisten korunmak ya da varisin etkilerini azaltmak için, kilonuz kontrol altında olsun, uzun süre hareketsiz kalmamaya çalışın, her fırsatta mutlaka yürüyün, düzenli egzersizi alışkanlık haline getirin, özellikle spor olarak yüzmeyi tercih edin, varis çorabı kullanın, fırsat buldukça bacağınızı yüksekte tutun ve çok yüksek topuklu ayakkabılar tercih etmeyin.''
Varis riski olan kişilerin bol su içmesi gerektiğine de değinen Dr. Alur, çay ve meyve sularının bol tüketilmesinin suyun yerine geçmeyeceğini ifade ederek, içilen su kandaki pıhtılaşmayı engellediği için bol su tüketilmesini önerdi.