Uzun ömürlü lastikler için...

İSTANBUL (İHA) - Uygun olmayan hava basıncı, bozuk yollarda yüksek hız, ani ve sert frenden aracın hızlı kaldırılıp patinaj yapılması ve uygunsuz yükleme, lastiklerde erken aşınmaların meydana gelmesine yol açıyor.

Uzmanlar, hava basıncının, lastik soğukken ölçülmesi ve mutlaka araç üreticilerinin belirlediği değerlere uygun olması gerektiğini belirterek, "Düşük şişirme basıncı lastiğin iki omuzunda, yüksek şişirme basıncı ise taban merkezinde düzensiz aşınmaya sebep olur" uyarısında bulunuyor.

Bozuk ve taşlı yollarda yüksek hız yapılmaması gereğine de işaret eden uzmanlar, ayrıca ani ve sert frenden aracı hızlı kaldırıp patinaj yapmaktan kaçınılmasını, aksi halde lastiklerde düzensiz ve erken aşınmalar meydana geldiğini bildiriyor. Uzmanlar, lastiği keskin kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçınılması gerektiğini de vurguluyor.

Reklam
Reklam

Otomobil kullanırken yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edilmesini ve kaldırıma park etmekten kaçınılması gerektiğini ifade eden uzmanların diğer önerileri ise şöyle:
"Sıcak havada ve ağır yükle yüksek sürat yapmayın. Aracınızda uygun olmayan yüklemeden kaçının. Diş derinliği 1.6 mm'den az olan lastikleri kullanmayın. Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanın. Üzerinde çatlaklar oluşan lastiği kullanmayın. Lastiğe çivi, taş, cam gibi yabancı cisimler batmışsa bunları çıkarın. Hasar gören lastiğinizi vakit geçirmeden tamir ettirin. Tüm subaplar iyi durumda temiz ve kapaklı olmalıdır. Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin. Lastiğin üzerinde belirtilen hız ve yük limitlerini hiçbir şekilde geçmeyin. Her dış lastik değişiminde jant subapını veya iç lastiği değiştirin. Lastik şişirme basınçlarını iki haftada bir kontrol edin, basınç düşmüşse uygun seviyeye getirin. Karlı ve buzlu havalarda daha iyi çekiş sağlayacağı düşüncesiyle lastik havasını kesinlikle azaltmayın. Tersine bu gibi durumlarda hava basıncını yaklaşık 3 PSI yükseltmek, zemindeki karlı buzlu tabakayı yarmaya yardımcı olup çekişi arttıracaktır. Lastiklerin her 10 bin kilometrede bir rotasyonunu tamamlayın. İki haftayı aşan park etmelerde lastik havasını 7.5 PSI artırın ve otomobili takoza alın."

Reklam
Reklam