Uzun ünlü, Türkçede bir dil bilgisi terimi olmakla beraber aynı zamanda bir söyleniştir. Uzun ünlü günlük hayatta konuşma dilinde pek karşımıza çıkmasa da yazı dilinde veyahut bir edebi eserde karşımıza çıkar. Uzun ünlü kullanımında amaç söylenişi daha güzel vurgulamaktır.
Uzun ünlüler, söylenişi, ses süresi uzun olan ünlülerdir. Uzun ünlü harfleri ise uzun a, i, u ve daha az olarak okunan uzun “e”dir. Aynı zamanda bir dil bilgisi terimidir.
Kökeni Türkçe olan kelimelerde uzun ünlü yoktur. Uzun ünlü Arapça ve Farsçadan Türkçeye giren kelimelerde görülür. Geldikleri dildeki uzun söylenişlerini dilimizde de sürdürürler ve bazı kelimeler Türkçenin yapısına uygun olmadığı için günümüzde de kısa söylendiği olmuştur. Bununla birlikte uzun ünlüler, yazıda herhangi bir işaretle belirtilmez.
Örneğin; adalet (ada:let), kaide (ka:ide), sade (sa:de), şair (şa:ir), tesis (te:sis), memnuniyet (memnu:niyet), mecburen (mecbu:ren), usulen (usul:len) vb...
Uzun ünlü örneklerinin bulunduğu cümleler zaman zaman günlük hayatta da kullanılır. Uzun ünlü cümle örnekleri şunlardır:
Uzun ünlü kelime örnekleri şunlardır: