Uzun yaşamın sırrı onda gizli

Bilim adamları, 30 yıldan uzun süre hayatta kalan ve yaşamlarının son gününe kadar sağlıklı olmayı başaran tüysüz kör farelerin sırrının, iyi yapılandırılmış proteinlerde gizli olduğunu keşfetti

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; Afrika’nın doğusunda, yer altında yaşayan bir tür kemirgen olan tüysüz kör fareler, neredeyse "kusursuz" bir protein yapısına sahip.

Rochester Üniversitesi araştırmacılarından Vera Gorbunova ve Andrei farklı ribozomal RNA (rRNA) molükelleri gruplarını temsil eden şeritlerin tüysüz kör farenin ribozomlarında "gizli bir kırılmaya" işaret ettiğinden yola çıkan bilim adamları, bunun protein oluşumu sürecindeki etkisini araştırdı.

Reklam
Reklam

Ribozomal RNA’nın protein oluşumu mekanizmasının en önemli parçası olduğuna dikkat çeken iki bilim adamı "tüysüz kör fare, eşi benzeri olmayan bir rRNA yapısına sahip. rRNA telleri, hücrede 2 noktada bölünüyor ve aradaki parçadan ayrılıyor. İki parça, kendi başlarına hareket etmek yerine birbirlerine yaklaşarak ribozomal proteinlerin işlevsel bir ribozom oluşturmak için bir araya geldiği bir yapı görevi görüyor. Bu da protein oluşturmak için amino asitleri bir araya getiren muhteşem bir moleküler makine ortaya çıkarıyor" dedi.

HATA 40 KEZ DAHA AZ

Ribozomun protein oluşturmak için amino asitlerle bir araya gelmesi sırasında kimi zaman işin içine yanlış amino asitlerin de dahil olması sonucu hatalı protein üretildiğine dikkat çeken araştırmacılar, tüysüz kör farede hatalı protein üretiminin diğer farelere oranla 40 kez daha az olduğunu tespit etti.
Hatasız protein yapısının, bedenin işlevlerini daha etkin bir biçimde yerine getirmesine yardımcı olduğunu vurgulayan araştırmacılar, normal farelerin rRNA’sında benzer bir kırılma oluşturmaya çalışacaklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

AA