Uzun zamandır ilk

AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, TBMM Başkanlığı görevine seçildi. TBMM Geçici Başkanı Şükrü Elekdağ başkanlığında 546 milletvekilinin katılımıyla yapılan seçimlerin 1. turunda AK Parti adayı Bülent Arınç 369 oy alarak, uzun süreden bu yana ilk kez 1. turda TBMM Başkanı seçilme başarısını gösterdi.

CHP Ankara Milletvekili Önder Sav'ın 173 oy aldığı seçimlerde 1 oy geçersiz sayıldı, 3 oy da boş çıktı.

Genel Kurul'da teşekkür konuşması yapan TBMM Başkanı Arınç, şerefli bir makama seçildiğini ifade ederek, "Tam bir bağımsızlık içinde görevimi yapacağım" dedi.

Cumhuriyet'in temel ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olma konusunda elinden geleni yapacağına işaret eden Arınç, şahsına gösterilen itimata sonuna kadar sadık kalacağının altını çizdi. Arınç, "Artık partimiz değil bütün Meclis'in, bütün bir milletin temsilcisi olmam gerektiğini, bunun için bütün gayretimi göstereceğimi temin ederim. Benim sizden isteğim Meclis'in itibarını korumanız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başta Başbakan Abdullah Gül olmak üzere CHP'li milletvekilleri de dahil salonda bulunan milletvekillerinin çoğunluğu Arınç'ı tebrik etti.

Genel Kurul, başkan seçiminin ardından kapandı. Genel Kurul, cumartesi günü hükümet programının okunması için saat 15:00'te tekrar açılacak.

Bu arada, asıl mesleği avukatlık olan 54 yaşındaki Bülent Arınç, yıllarca serbest avukatlık yaptı ancak sürekli politikayla iç içe oldu. Necmettin Erbakan'ın 1969 yılında başlattığı Milli Görüş Hareketi'nin başından beri hareketin resmi hatipleri arasındaydı. 1991 yılında Refah Partisi milletvekili olarak Meclis'e giren Arınç, Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi'nde lider adayları arasında anıldı. Fazilet Partisi'nin grup başkanvekili görevini yürüten Arınç, 28 Şubat sonrası partinin yumuşak yüzü olarak medyada öne çıktı.

Arınç, Fazilet Partisi içinde "Yenilikçileri", kongrede de Gül'ü destekledi. Partinin kapatılmasının ardından, "Gelenekçiler" ile "Yenilikçileri" uzlaştırma çabaları sonuçsuz kalan Arınç, AK Parti'de yerini aldı ve 3 Kasım 2002 seçimlerinde Manisa milletvekili seçildi.

Reklam
Reklam