Uzunköprü'de Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri Başladı.

Uzunköprü İlçe Sağlık Müdürü Dr.Kamil Sani Öngören Ekim ayı içerisinde müdürlük olarak yürüttükleri meme kanseri...

Uzunköprü İlçe Sağlık Müdürü Dr.Kamil Sani Öngören Ekim ayı içerisinde müdürlük olarak yürüttükleri meme kanseri bilinçlendirme etkinlikleri hakkında bilgi verdi.

DSÖ ve AB'nin Ekim ayını meme kanseri bilinçlendirme ayı ilan ettiğini ve toplumumuz açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanseri konusunda halkın bilinçlendirilmesinini önemini vurgulayan Uzunköprü İlçe Sağlık Müdürü Dr.Kamil Sani Öngören konu ile ilgili şunları söyledi: " Meme kanseri nedir. Meme dokusundaki süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmalarına MEME KANSERİ denir. Kadınlar arasında en sık görülen kanserdir Akciğer kanserinden sonra 2. ölüm nedenidir. Her 10 kadından 1’i hayatlarının herhangi bir döneminde meme kanserine yakalanmış olabilirler. Erken tanıda meme kanseri tedavisi çok yüksektir Meme kanserinin uyarıcı belirtileri şunlardır: 1.Memede kitle olması 2.Bir memenin diğerine göre şekil bozukluğunun olması 3.Meme ucunda çökme ve kanlı akıntı olması 4.Cilt renginde değişiklik olması 4.Portakal kabuğu görünümünün bulunması 6.Koltuk altında şişlik bulunması.Meme kanseri için risk faktörleri şunlardır: 1.Uzun süreli hormon tedavisi olmak 2.Stres, sigara ve alkol kullanımı 3.Aşırı yağlı beslenme ve şişmanlık 4.Ailesinde meme kanseri öyküsünün bulunması 5.Erken yaşta adet görmek(11 yaşından önce) 6.Geç yaşta menopoz girmek. Meme kanserinden korunmak için: 1 Emzirme 2.İlk çocuğun 30 yaşından önce doğması 3 Egzersiz ve spor yapma Meme muayenesi: Meme kanserinde erken teşhis için kendi kendine meme muayenesi çok önemlidir.20 yaşına gelen her kadın kendi kendine meme muayenesini öğrenmelidir. Meme kanseri muayenesi kısaca şöyle olmalıdır. Kişi aynanın karşısına geçerek şekilsel ve renksel bir değişim var mı ona bakılır. Meme dokusunun tümüyle taranması memenin koltuk altından göğüs kemiğine, köprücük kemiğinden memenin alt sınırına kadar tüm alanların dikkatlice, hissederek taranmalıdır. Kayganlaştırıcı olarak sabun ya da krem kullanılması daha rahat bir muayene imkanı sağlar. Yatarak muayenede özellikle büyük göğüs yapısına sahip kadınlar için uygun bir yöntemdir. Bir omuzun altına yastık konur o taraftaki elinizi başınızın altına koyup sonra diğer elinizle meme muayenesi yapılır. Muayene bitiminde , meme ucu iki parmak arasına alınarak hafifçe sıkılır kanama ve akıntı olup olmadığı kontrol edilir Banyo yaparken özellikle küçük göğüs yapısına sahip kadınlar için ideal bir yöntemdir.Sabunun verdiği kayganlıkla muayene kolaylaşır. Meme muayenesi elin üç parmağının iç yüzeyleri kullanılarak dairesel, paralel, ışınsal şekillerde yapılabilir. Bu muayenenin adetin başlangıcının 7.-10. gününde ve her ay periyodik olarak yapılması uygun olur. Menopozda daha dikkatli olunmalı, ayın belirli bir tarihinde periyodik olarak meme muayenesi yapılmalıdır.40 yaşından sonra bir kontrol mamografisi çekilmelidir. 50 yaşını geçmiş bayanlarda her yıl bir kez mamografi çektirmeleri uygun olur. Meme muayenesinden şüphe eden her bayan aile hekimine başvurmalıdır. Unutmayalım ki kanserden korkmamak, geç kalmaktan korkmak gerekir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz