Uzvunu Kaybeden Hastalarından Etkilendi, Tedbir Alınması Için Dilekçe Yazdı

İş yerleri ve kamuya açık alanlarda basit hatalar sonucu yaşanan görünmez kazalar, her yıl binlerce...

İş yerleri ve kamuya açık alanlarda basit hatalar sonucu yaşanan görünmez kazalar, her yıl binlerce kişinin sakat kalmasına yol açıyor. Özellikle iş hayatına yeni atılan gençleri ve çocukları etkileyen bu kazalar, bilinçsiz davranış ve ihmal sonucu uzuv kaybına bağlı kalıcı sakatlıklarla sonuçlanıyor.

Yaşanan kazalar sonrası birçok insanın kol, bacak ve parmağının kopmasına tanıklık eden ortopedi ve travmatoloji uzmanları ise bu duruma tepki gösteriyor. Uzmanlar alınacak basit tedbirlerle yaşanan bu talihsiz olayların önlenebileceğini belirtiyor. Bu kapsamda önleyici tedbirler alınması için çalışma başlatan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Kalender, kazalara sebebiyet veren kıyma makinesi ve ucu sivri korkuluk demirlerin, standartlara uygun yapılması için önemli bir adım attı. Doktor, konunun çözümü için içerisinde önerilerin yer aldığı bir dilekçe hazırlayarak, Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu.

Reklam
Reklam

İnsanın bir uzvunu kaybetmesinin dramatik bir olay olduğunu altını çizen Kalender, usulüne uygun yapılmayan kıyma makinesi ve korkuluk demirleri yüzünden binlerce insanın sakat kaldığını, standartlara uyulması durumunda bu kazaların önlenebileceğini aktardı. Meslekte 17. yılını geride bırakan Kalender, özellikle gençler ve çocukların kol ve bacaklarını kaybetmesiyle sonuçlanan ameliyatların, doktorları derinden yaraladığını belirtti.

Tedbir alınması için dilekçe yazarak yetkili makamlara başvuruda bulunduğunu anlatan Kalender, ameliyat sonrası hastane koridorlarında yaşanan aile dramlarına alışamadığını söyledi. Yaşanan olaylardan ders çıkartılması gerektiğini ifade eden Kalender, “Her yıl özellikle yaz döneminde kıyma makinesine kaptırılmış birçok kol vakası geliyor. Biz doktor olarak bu manzaralara henüz alışamadık. Çünkü dehşet verici bir manzarayla karşılaşıyoruz. Özellikle anne ve babaların bunu görmesi bizi çok daha derinden etkiliyor. 17 yıllık doktorum, ama henüz bu manzaralara alışamadım. Alınacak basit önlemlerle biz bu manzaralardan kurtulmak istiyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

“SİVRİ UÇLU DEMİR KORKULUKLAR TEHLİKE SAÇIYOR”

Hırsızlık olaylarına karşı tedbir amaçlı bahçe duvarlarına ve orta refüjlere yapılan sivri uçlu demir korkulukların çocuklar için büyük tehdit oluşturduğunu dile getiren Kalender, “Sivri uçlu demir korkuluklara bağlı çocuk yaralanmalarıyla karşılaşıyoruz. Demir parmaklıkların sivri kısımları, her yıl birkaç çocuğun canını yakıyor. Bu parmaklıklar hırsızlara karşı önlem olsun diye yapılıyor, ama bunların hırsızları engellemediğini görüyoruz ve maalesef çocuklarımızın oyun sırasında düşmeleri ve ağır şekilde yaralanmaları söz konusu oluyor. Bu tip kazalarda kas ve iskelet sistemi önemli ölçüde zarar görüyor.” diye konuştu.

“KONU, HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Dilekçeyi teslim alan Halk Sağlığı Müdür Dr. Ahmet Yener ise kurum olarak ilk defa böyle bir öneri dilekçesi aldıklarını belirtti. Konunun Halk Sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Yener, “Dilekçenin içeriğinde uçları sivri pencere ve bahçe korkuluk demirleri var. Hırsızlara karşı önlem için yapılan bu korkulular genelde çocukların oyun oynarken yaralanmasına yol açıyor. Kaza sonucunda çok acı tablolarla karşılaşıyoruz. Bir diğer konu ise et ve kıyma makinelerinde yaşanan iş kazaları. Bu kazalar sonucunda uzuv kayıpları yaşanıyor. Bu kazaların önlenmesi için dilekçe, tavsiyeler içeriyor. Bu konuyu ilgili makamlarla değerlendireceğiz.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: