Vadesi geçen borca temerrüd faiz faturası

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre, 30-60 günde ödenmeyen borçlar için Temmerrüd Faizi Faturası düzenlenecek.

Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Manavgat Temsilcisi Turgay Akar, TBMM’de kabul edilen Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Türk Ticaret Kanunuyla, iş hayatında bir çok önemli değişikliğe gidildiğini kaydeden Akar; “Uzun sürelerdir tartışılan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun (TTK) 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak bazı kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin baskıları sonucunda kamuoyunda çok eleştirilen bazı maddeler ile adli para cezalarının bir kısmı idari para cezalarına dönüştürülmüş ve böylece ekonomik suça ekonomik ceza getirilmiş oldu. Hapis cezalarını ihtiva eden maddelerin bir çoğu da yine kanunda yerini koruyarak değişmeden kaldı. 6335 nolu kanun ile Yeni TTK’nın 84 maddesi değişikliğe uğradı” dedi.

Reklam
Reklam

Turgay Akar yaptığı yazılı açıklamada, ticari hayatı ilgilendiren konuların hemen tamamının bir şekilde etkilendiği yeni TTK hakkında kamuoyunda hala birçok değişikliğin bilinmediğini, bundan dolayı bilgilendirme ihtiyacı doğduğunu ifade etti.

Faturalar 30 - 60 günde ödenecek

Bugüne kadar bir çok firmada fatura kesilmesine rağmen ödemelerin çok uzun dönemlere sarkabildiğini belirten Turgay Akar; “Yeni TTK’nın en önemli maddelerinden birisi olan 1530’ncu madde de belirli şartlar koymasına rağmen ticari ilişkilerde ödeme vadesini 30 gün, sözleşmeye bağlı ise de 60 gün olarak belirlenmiştir. Belirtilen ödeme vadelerinde ödemenin yapılmadığı durumlarda temerrüde düşüleceğini ve faiz oranını belirlemesi ticari ilişkiler açısından son derece önemlidir” dedi. Turgay Akar, vadelerin ödenmemesi durumunda Temerrüd Faizi Faturası da kesileceğini ifade ederek, “Eğer sözleşmede aksi belirtilmemişse uygulanacak temerrüd faizinin, merkez bankasının belirlediği tutardan en az yüzde 8 fazla olacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

Sermaye’nin yüzde 25’i bloke edilecek

Turgay Akar 6102 sayılı Yeni TTK ve 6335 sayılı değişiklik kanunu ile getirilen önemli değişikliklerin bazılarını şu şekilde sıraladı: “Yeni kurulacak şirketlerde sermayenin %25’lik kısmı bankaya şirket kurulmazdan önce bloke edilecek, kalan %75’lik kısmı da 24 ay içerisinde ortaklar tarafından ödenecektir.

Ortakların borçlanması esnetildi

Ortakların şirkete borçlanma yasağı yeni 6335 nolu kanun ile esnetilmiş olup şu şekilde değiştirilmiştir.”Madde 358 - Pay sahipleri, sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçlarını ifa etmedikçe ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte karı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde olmadıkça şirkete borçlanamazlar.” yukarıda madde hükmünü sağlayan şirketlerde ortaklar acil kaynak ihtiyaçlarını şirket varlıklarından karşılayabilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Ancak anılan madde hükmüne aykırı şekilde pay sahiplerine borç verenler üç yüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacaktır. Bunun yanı sıra ortaklara ve Yönetim kurulu üyelerine 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda düzenlenen güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçu nedeniyle dava açılabilecektir.

Reklam
Reklam

Tek kişilik şirketler geliyor

Yeni kurulacak şirketler artık tek kişiyle kurulabilecektir. Mevcut şirketlerde hisse devri yöntemiyle eğer isterlerse tek kişilik şirket haline dönüşebileceklerdir. Bütün şirketler ana sözleşmelerini 01/07/2013 tarihine kadar yeni TTK ile uyumlu hale getireceklerdir. Yeni TTK ile Bağımsız denetime ilişkin hükümler ile finansal tabloların Türkiye Muhasebe Standartlarına göre tutulmasına ilişkin hükümleri 01/01/2013 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Limited şirketlere genel kurul zorunluluğu

6335 sayılı yeni TTK Değişiklik kanununun 644. maddesi uyarınca limited şirket ortaklarına da anonim şirketlerde olduğu gibi kar payı avansı alma hakkı tanınmıştır. Yeni düzenlemelerle şirketlerin tasfiyesi yasa metninde yazan şartları taşıması koşuluyla kolaylaştırılmıştır. Limited şirketler de Anonim şirketler gibi yönetim ve denetim kurulu oluşturacaklardır. Limited şirketler de Anonim şirketlerde olduğu gibi genel kurul yapacaklardır. Genel kurul ve yönetim kurulu toplantıları elektronik ortamda yapılabilecektir.

Reklam
Reklam

Şirket bilgilerinin gösterilmesi

6635 sayılı Yeni TTK değişiklik kanunu uyarınca tescil edilen ticaret unvanının, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılması gerekmektedir. Ticari işletmenin işletmesi ile ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarasının, ticaret unvanının,işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesi adresinin de gösterilmesi gerekmektedir.

İnternet sitesi kurma ve denetim zorunluluğu

TTK ile ilgili değişiklik kanunu ile İnternet sitesi kurma ve internet sitesinde yayımlanması gereken bilgi ve belgeler ile ilgili şirketlere belirli sınırlamalar getirilecek olup KOBİ diye tabir ettiğimiz şirketler bu zorunluluk dışında tutulacaktır.Bu sınırları Bakanlar kurulu belirlemeye yetkilidir.31/12/2012 tarihine kadar bu hadler ikincil mevzuatlar ile uygulamaya girecektir.

Tüm Şirketlerin bağımsız denetime tabi olması ile ilgili madde değiştirilmiştir.Yine internet sitesi açma zorunluluğunda olduğu gibi Bağımsız denetim içinde Bakanlar kurulu ikincil mevzuatlarla belirli sınırlar belirleyecektir.Ancak alınan duyumlar neticesinde KOBİ’lerin bağımsız denetime tabi olmayacağını düşünmekteyiz.

Reklam
Reklam

Defter sayısı arttı

Ticari defterleri yeni kanun Yevmiye Defteri, Kebir Defteri, Envanter Defteri, Pay Defteri, Yönetim Kurulu Karar defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak sıralamış ve hepsinde açılış onayına tabi olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Noterler açılış tasdiki yaptıkları şirketlerin Ticaret Sicil Tasdiknamesini aramak zorundadır. Yeni Kanun kapanış tasdiki yapılmasını zorunlu olarak da Yevmiye Defteri ve Yönetim Kurulu Karar defteri olarak belirlemiştir.

Yöneticilerin sorumlulukları

TTK 553. madde gereğince “Kurucular, Yönetim Kurulu üyeleri, Yöneticiler ve Tasfiye memurları, kanundan ve ana sözleşmeden doğan yükümlüklerini kusurlarıyla ihlal ettikleri taktirde, hem şirkete hem pay sahiplerine hem de şirket alacaklılarına karşı verdikleri zarardan sorumludurlar.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: