Vadetmek nasıl yazılır? Vadetmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe birleşik sözcüklerin bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiği pek çok kişi tarafından araştırılan konulardandır. Bu konuda açıklama yapılırken TDK Yazım Kuralları Kılavuzu kapsamında yer alan ilgili kategoriler belirtilmelidir. Vadetmek sözcüğünün nasıl yazılması gerektiği de TDK tarafından sunulan bilgiler eşliğinde nedenleriyle birlikte açıklanabilir. Daha sonra bu birleşik kelimenin yer aldığı örnek cümlelerin incelenmesi ise vadetmek doğru kullanımının anlaşılmasını sağlar.

Bir birleşik sözcüğün doğru yazılışının öğrenilmesi amacıyla TDK Yazım Kuralları Kılavuzu kapsamındaki kurallara göz atılması gerekir. En az iki ayrı sözcüğün bir araya gelmesiyle ortaya çıkan birleşik sözcüklerden biri de vadetmek olarak belirtilebilir. Türkçede hem konuşma dilinde hem de yazılı metinlerde sıklıkla kullanılan bu birleşik sözcüğün doğru yazılışının karıştırılması olasıdır. Ancak TDK tarafından açıklanan yazım kuralları incelendiği zaman "Vaat etmek mi vadetmek mi?" sorusuna net bir yanıt sunulabilir.

Reklam
Reklam

Vadetmek nasıl yazılır?

Türkçede birleşik sözcüklerin doğru yazılışlarının belli başlı kurallara göre belirlendiği bilinir. Dolayısıyla "Vadetmek ayrı mı yazılır?" sorusu da bu birleşik sözcüğü oluşturan kelimelerin incelenmesiyle birlikte yanıtlanmalıdır. Vadetmek kelimesini oluşturan iki ayrı sözcük vardır. Bunların ilki Arapça kökenli olduğu görülen vaat olarak belirtilebilir. İncelenen bu birleşik sözcüğü oluşturan ikinci kelime ise etmek şeklinde yazılan yardımcı fiildir.

Vadetmek TDK Yazım Kuralları Kılavuzu kapsamındaki kurallara göre açıklanabilir. TDK'nin bitişik olarak yazılması gereken birleşik sözcükler kategorisinde vadetmek ifadesiyle ilişkili olan kurala rastlanır. Bu kurala göre tek heceli olan Arapça kökenli sözcükler etmek yardımcı fiiliyle birleşirken ses düşmesine uğruyorsa ortaya çıkan birleşik kelimenin bitişik yazılması gerekir. Dolayısıyla "Vadetmek bitişik mi yazılır?" sorusu TDK kapsamındaki kurallara göre "evet" olarak yanıtlanabilir.

Reklam
Reklam

Vadetmek yazımı ile ilgili örnek cümleler

Arapçadan Türkçeye geçiş yaptığı görülen ve tek heceli olan sözcükler etmek yardımcı fiiliyle birleşirken ses değişimine uğrayabilir. Bu durumda oluşturulan birleşik kelimenin bitişik şekilde yazılması gerektiği belirtilir. Vadetmek doğru yazılışı da bu kural çerçevesinde bitişik olarak açıklanabilir. Bir işi yerine getireceğine söz vermek olarak tanımlanan vadetmek kelimesi farklı bağlamlarda kullanılabilir. Doğru yazılışı incelenen bu birleşik sözcüğün yer aldığı cümle örnekleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Bana vadettiğin o güzel günleri ne zaman yaşayacağız?
  • Onun gibi başarılı bir öğrenci gelecek için umut vadediyor.
  • Senelerdir vadettiğin şeylerin hiçbiri gerçeğe dönüşmedi.