Vahab Niyazov'dan sert açıklamalar

MOSKOVA (İHA) - Rusya'daki Müslüman cemaat liderleri, Irak'ta geçen hafta sonu Rus diplomatların aracına yapılan silahlı saldırı sonucu 1 kişinin öldürülmesi ve 4 diplomatın kaçırılmasından Batılı istihbarat servislerini sorumlu tuttu.

Rusya kamuoyunda, Irak'ın başkenti Bağdat'ta rehin alınan Rus diplomatlardan halen herhangi bir haber alınamamasının üzüntüsü devam ederken, Rusya Müftülüğü temsilcileri tarafından İnterfax Haber Ajansı'nda düzenlenen basın toplantısında olaya tepkiler dile getirildi. Rusya Müftülüğü İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Nafigulla Aşirov, bu üzücü olayın Irak halkı ve İslam dünyasının çıkarlarına aykırı olduğunu vurgularken, olayın büyük ihtimalle Batılı istihbarat servislerince hazırlanan planlı bir eylem olduğunu iddia etti. Rusya'nın dış politikada Müslüman ülkelere karşı sıcak tutumu dolayısıyla İslam Konferansı Örgütü'ne gözlemci sıfatıyla davet edildiğini hatırlatan Aşirov, "Peki böyle bir olay kimlerin işine gelebilir? Tabii ki ABD'nin dünya hükümranlığı politikasına karşı koyan Rusya'dan rahatsız olanların. Bu olayı Rus halkına karşı işlenmiş bir insanlık suçu olarak değerlendiriyorum" dedi.

Reklam
Reklam

İslam Kültürü Merkezi Başkanı Abdul Vahab Niyazov da, Irak halkının Rusya'yı dost ve müttefik bir ülke olarak gördüğünü belirtirken, yaşanan rehin alma olayının Irak'ta savaşı başlatan ülkelerin gizli istihbarat servislerinin işi olabileceğini öne sürdü. Rusya Müftülüğü Ruhani İdaresi Başkan Yardımcısı Tagir Samatov ise, Rusya Müslümanları olarak rehinelerin kurtarılması için gerekirse Irak'a bile gidebileceklerini söyledi.