Vahdettin İnce kimdir?

Vahdettin İnce, CNN Türk'te yayınlanan "Şirin Payzın İle Ne Oluyor?" programında yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Bunun üzerine "Vahdettin İnce kimdir?" sorusu sorulmaya başlandı.

Vahdettin İnce, CNN Türk'te ekrana gelen "Şirin Payzın İle Ne Oluyor?" programına konuk oldu. Katıldığı programda 13 yaşındaki bir kız çocuğunun evlendirilmesinin kabul edilebilir olduğunu açıklayan Vahdettin İnce'nin bu açıklamaları tepkilere neden oldu. Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı Vahdettin İnce'yi eleştiren paylaşımlar yaparken, vatandaşlar "Vahdettin İnce kimdir?" sorusuna yanıt aramaya başladılar.

VAHDETTİN İNCE NE DEDİ?

17 Kasım'da TBMM'de cinsel istirmar suçundan mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme tartışılırken, yazar Vahdettin İnce, Şirin Payzın'a konuk oldu. CNN Türk'te yayınlanan programda İnce, 18 yaşından küçük bir kızın tecavüzcüsüyle gibi nitelendirilmesinin yanlış olduğunu bunun nedeninin yasaların Avrupa yasalarından tercüme edilerek yazıldığını söyledi. İnce, son olarak dini nikahla evlendirilen 13 yaşındaki bir çocuğun da evliliğinin kabul edilebilir olduğunu savundu. Vahdettin İnce açıklamasında; "Bizim kültürümüzde reşit olmak ile Avrupa'da reşit olmak aynı değildir. Bizde reşit olmak kız çocuğu için muayyen halleridir, erkek çocuğu için ihtilam durumudur. Toplum değerlerini göz önünde bulunduracaksan yasayı buna göre kurarsın" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

VAHDETTİN İNCE KİMDİR?

Vahdettin İnce, 1961 yılında Van'ın Erciş ilçesine bağlı Dilence Köyünde dünyaya geldi. İlkokulu Dilence'de, ortaokulu ise Erciş'te tamamlayan İnce, lise eğitimi için Van'dan ayrıldı. Muş İmam Hatip Lisesi'nde eğtimini tamamlayan İnce ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Dilleri ve Edebiyatları üzerine lisans eğitimine başladı ve 1985 yılında bu okuldan mezun oldu.

Çeşitli kanallarda siyasi tartışma programlarında moderatörlük yapan İnce, ''Vahdettin İnce ile GÜNDEM on4 ,TRT Kürdi'de Toplum ve Siyaset "Civak û Siyaset" gibi programlar yapmıştır. Karar.com'da köşe yazarlığı yapan İnce'nin "Kürdinsan Bir Kürt Sosyoloji Denemesi" isimli kitabı bulunmaktadır. İnce aynı zamanda çevirmenlik de yapmaktadır.

1 Kasım 2015 seçimlerinde AKP Van 3. Van Milletvekili Adayı olan Vahdettin İnce, seçilememiştir.