Öncelikle vajina, bir ucu vulva diğer ucu rahim olan ve duvarları kas dokulardan oluşan esnek kanalın ismidir. Vulva; bir nevi görünen yüzüdür, klitoris, iç ve dış dudaklardan oluşmaktadır.
Vajina sarkması genellikle dışarıdan görülmez. Gözle görülür bir sarkma mevcutsa bu, yüksek ihtimalle iç dudak sarkması probleminin yaşandığı anlamına gelir.
Doğum yapmak, vajinanın çevre dokularında ciddi derecede tahribata yol açar. Bu dokularda doğum sonrası esneme, zayıflama, güçsüzleşme ve yıpranma gibi problemler meydana gelebilir. Bu sorunlar da dış dudak sarkmasına neden olabilir. Normal doğum sayısı arttıkça dış dudak sarkmasının ortaya çıkma riski de artar. Bebeğin kilosuna bağlı doğum şartları sarkma riskini belirleyen en önemli faktördür.
Rahmin alınması, vajina çevresindeki bağ ve kas dokularının güçsüzleşmesine sebep olmaz. Ancak bu ameliyatın gerçekleştirilebilmesi adına bu bağlardan bir veya birkaçının direkt olarak kesilmesi gerekebilir. Buna bağlı olarak gevşeyen vajina duvarları da sarkmaya başlar. Rekonstrüktif cerrahisi uygulanması durumunda sarkmalar meydana gelmeyebilir fakat diğer uygulamalarda vajina sarkması kaçınılmaz bir sonuçtur. Bazı durumlarda iç kısımda meydana gelen sarkmalar dışarıya taşabilir.
Menopoz döneminde kas ve bağ dokuları ciddi oranda zayıflar. Bu dönemde ciddi derecede düşüş gösteren östrojen seviyeleri, vajina duvarlarının güçlü kalmasını sağlayamaz duruma gelir. Sonucunda da vajina sarkması görülür.
Aşırı derecede kilolu almak, leğen kemiği bölgesinde yüksek basınç oluşmasına sebep olur. Bu basınç çevre organların da vajinaya doğru baskı yapmasına ve buna dayalı vajina sarkmasını ortaya çıkmasına neden olur. Ancak leğen kemiği bölgesine uygulanan basınç sadece aşırı kiloyla bağlantılı değildir.
Vajina sarkması sebebiyle ortaya çıkan gözle görülür bir belirti söz konusu değilse herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmayabilir. Ya da kegel egzersizi gibi bazı egzersizlerle pelvik taban güçlendirilerek bu sorun çözülebilir. Fakat özellikle düzenli cinsel ilişki yaşayan kadınlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalelerde çoğu zaman vücutta kesi açılmaz, vajina kanalına hafif müdahaleler yapılır. Fakat bazı durumlarda alt karından kesi açılmak zorunda kalınabilir. Böyle bir durum söz konusu olsa dahi bunlar küçük kesili müdahalelerdir.
Vajina bölgesindeki kas ve dokuların yetersiz kalmasından dolayı, vajinal sarkma yaşayan kadınlara peser adı verilen bir medikal aparat takılır. Bu aparat kas, bağ ve dokuları güçlendirerek vajinal sarkmanın sonlanmasını sağlar. Peser aparatı, plastik ve kauçuktan oluşan bir üründür. Daha çok cinsel açıdan aktif bir hayatı olmayan kadınlar için uygun bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi kalıcı bir çözüm sunmaz. Cerrahi müdahale için uygun olmayan veya ameliyat olmak istemeyen kişilere önerilir.
Peser tedavisi uygulandıktan sonra takılan aparat düzenli olarak uzman doktor tarafından çıkarılıp temizlenmelidir. Aynı zamanda enfeksiyon kapma riski yüksek olduğu için önlem olarak östorojen içerikli kremlerle birlikte kullanılmalıdır.
Vajina duvarlarının kuvvetsizliğinden kaynaklanan vajinal sarkmalarda, bu duvarları güçlendirmek amaçlı [**östorojen tedavileri uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi sayesinde vajina sarkmasının ilerlemesi yavaşlatılabilir. Bazı durumlarda sarkmanın gerilemesi dahi mümkündür. Hap veya krem kullanarak tedavi süreci sürdürülür.
Vajinanın görünen kısmı, kadından kadına farklılık gösterir. İç dudaklar doğuştan daha belirgin görünüme olabilir. Ergenlik dönemiyle birlikte cinsel organdaki değişimler başladıkça bu durum fark edilmeye başlanır.
Kolejan ve eastik birer protein türüdür. Kolejan, bağ dokularının, kemiklerin ve cilt yapısının toplu halde bir arada kalmasını sağlar. Elastik ise cildin esneklik kazanmasındaki belirleyici faktördür. İlerleyen yaşlarda bu proteinler vücut tarafından daha az üretilmeye başlanır. Üretimi azalan bu proteinler iç dudak sarkmasına neden olabilir.
Doğum esnasında vajina kanalında, iç ve dış dudaklardaki aşırı esnemeden dolayı bazı hasarlar meydana gelebilir. Doğumun ardından bu dokular kendilerini yenilmeye başlar fakat tamamen yenileyemez. Bu durumda iç dudak sarkmaları meydana gelebilir. Ne kadar ilerleyen yaşlarda doğum yapıldıysa o kadar belirgin iç dudak sarkmaları görünür.
İç dudak sarkmasının kesin çözümü labioplasti tedavisidir. Fazla dokular cerrahi müdahale ile alınır ve vulvaya tekrardan şekil verilir. Her iç dudak sarkmasında önerilmeyebilir. Vajinal kuruluk, cinsel hazda azalma ve orgazm olamama, iç dudakların çamaşıra sürtünmesinden doğan tahrişler ve dokunmaya karşı artan hassasiyet durumlarında labioplasti tedavisi önerilir.
İdrarınız geldiğinde önce biraz idrarınızı serbest bırakın ve ardından kendinizi kasarak akan idrarınızı durdurun. Bu hareketi 3-4 kere tekrarlayın. [**Kegel de aynı bu mantıktadır. İdrarınızı tutarken uyguladığınız hareketi normal bir zamanda da uygulayabilirsiniz.
Sırtüstü uzanın ve leğen kemiğinizin arkasını tamamen hareket ettirebileceğiniz bir konumda tutun. Dizlerinizi büküp ayaklarınızla yere basın. Omurgada herhangi bir ağırlık olmamalı. Alt karnınızda bir saat olduğunu düşünün ve göbek deliğiniz 12'yi, kasığınız 6'yı, kalça kemikleriniz de saat 3 ve 9'u gösteriyor olmalı. Öncelikle 12-6 hareketiyle başlayın. Yani göbeğinizin yönünde yukarı ve aşağı doğru pubik ve pelvik kaslarınızı hareket ettirin. Daha sonra aynı kaslarınızı saat 9 ve 3 yönüne doğru hareket ettirin. Saatinizi sürekli çevirmeye çalışın ve kaslarınızı sürekli döndürerek çalıştırın. Bu hareketi günde en az 1 kere yaparsanız pelvik kuşağının şeklinde ortaya çıkması muhtemel bozulmanın önüne geçmiş olursunuz.