VAKAD'dan 'kadına şiddet' yasasına tepki

Van Kadın Derneği, 'Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi' yasa tasarısının şiddet mağduru kadınların...

Van Kadın Derneği, 'Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi' yasa tasarısının şiddet mağduru kadınların ihtiyaçlarını karşılamaktan, kadına yönelik şiddeti önlemekten ve ortadan kaldırmaktan çok uzak olduğunu iddia etti.

Van Kadın Derneği (VAKAD), Van'da Sıhke Caddesi üzerinde bulunan konteynırın önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan VAKAD Gönüllüsü Sema Bağış, hükümetin aceleyle kanunlaştırmaya çalıştığı, 'Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi' yasa tasarısının şiddet mağduru kadınların ihtiyaçlarını karşılamaktan, kadına yönelik şiddeti önlemekten ve ortadan kaldırmaktan uzak olduğunu iddia etti. Yıllardır kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadele eden kadın örgütlerinin yasayı bu haliyle sahiplenmelerinin, desteklemelerinin ve kabul etmelerinin mümkün olmadığı belirten Bağış, "Bakanlık, tasarının hazırlığı ile ilgili yaklaşık bir yıldır çalışmaktadır. Kadın örgütleri, bu süreç boyunca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çok sayıda toplantı gerçekleştirmiş, görüşülebilecek tüm kurumlarla yasa tasarısı müzakere edilmiş, kadınların talepleri defalarca yazılı ve sözlü şekilde ilgili kurum ve kişilere iletilmiş, kadın örgütlerince bir yasa taslağı metni kaleme alınmakla yetinilmemiştir. Bakanlığın metnine ilişkin de çok sayıda eleştiri ve öneri sunulmuştur. Kadın örgütleri tüm iletişim yollarını zorlayarak sürece müdahil olmayı talep etmelerine rağmen bakanlık bu konuda çok geç harekete geçmiş ayrıca kadın örgütleri tarafından tasarıya eklenen düzenlemelerin Bakanlar Kurulu'nda imza aşamasında değiştirilmesini veya tasarıdan çıkartılmasını engelleyememiştir. Süreç, hükümet tarafından açık ve samimi şekilde yürütülmemiştir. Bugün gelinen noktada hükümet tarafından yasalaşması için TBMM'ye gönderilen metin kadın örgütlerinin taleplerini karşılamamaktadır." dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, Bakanlar Kurulu'na gönderdiği metin ile yasalaşması için TBMM'ye gönderdiği tasarı metni arasında çok ciddi farklar bulunduğunu da iddia eden Bağış, tasarının adı 'Kadın ve aile bireylerinin şiddetten korunmasına dair kanun tasarısı' iken 'Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi' olarak değiştirildiğini belirtti. Bağış, "Bir kez daha kadınların hayatının korunması yerine ailenin korunması tercih edilmiştir. Hükümetin bakış açısını yansıtan bu tutum dışında da mevcut tasarıda ciddi pek çok sorun bulunmaktadır." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz