ANKARA (İHA) - CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün son yıllarda yaptığı çalışmalarla örnek sayılacak bir çok işi başlatıp başardığını görmekteyiz. Hele 3 yıl evvel 40 trilyon liralık bir bütçeyi 3 yıl sonra 400 trilyonlara çıkardığını görmekteyiz ve bu 400 trilyon lirasının 200 trilyon lirası yatırımlara harcanmaktadır, böyle bütçesinin yarısını yatırımlara ayıran başka bir genel müdürlük yoktur" dedi.
Deveciler, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bütçesini değerlendirirken, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, son derece önemli görev ifa eden bir kuruluşumuz, bir genel müdürlüğümüzdür" ifadelerine yer verdi. Vakıfların tarihi varlıklara ve mirasa sahip çıkan bir genel müdürlük olduğunun altını çizen Deveciler, "Kaldı ki Vakıflar Genel Müdürlüğü hiçbir zaman hazineden kaynak almaz, tam tersine, Hazineye kaynak yaratır, Hazineye kaynak aktarır. 1982 Anayasası'nın 63. maddesindeki 'devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar. Bu amaçla, destekleyici ve teşvik edici tedbirler alır' ifadesiyle vakıf anlayışına sahip çıkılmıştır" diye konuştu.
Deveciler, Türk Milleti'nin en büyük özelliklerinden birisinin mazisine sahip çıkması olduğunun altını çizerek, vakıf eserleriyle yüzyıllardır Anadolu'nun donatıldığına işaret etti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün teşkilat kanununu biran önce Meclis'te kanunlaştırılması gerekliliğine dikkat çeken Deveciler, "Türkiye'nin en eski genel müdürlüğü olmasına rağmen, vakıflar teşkilat kanununun bugüne kadar çıkarılamamasından dolayı b.u camiada büyük sorunlar yaşanmaktadır. Onun içindir ki vakıflar teşkilatı kanununun acil ve süratli bir şekilde Meclisimizce yasalaştırılması gerekmektedir" diye konuştu.
CHP'li Deveciler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün son yıllarda yaptığı çalışmalarla, örnek sayılabilecek bir çok işi başlatıp başardığını görmekteyiz. Hele 3 yıl evvel 40 trilyon liralık bir bütçeyi 3 yıl sonra 400 trilyonlara çıkardığını görmekteyiz ve bu 400 trilyon liranın 200 trilyon lirası yatırımlara harcanmaktadır, böyle bütçesinin yarısını yatırımlara ayıran başka bir genel müdürlük yoktur. Bunu şu noktadan önemsediğimi ifade ediyorum. Vakıflar Genel Müdürlüğü devletin hazinesinden bir katkı almayarak, bütçe kaynaklarını kendi öz gelirleriyle sağlayan bir kuruluştur. Bu bakımdan bütçesini ciddi oranda artırmasının dile getirilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Verimsiz bir şekilde bekleyen binlerce taşınmazın değerlendirilerek bütçenin bu şekilde artışı, vakıf hizmetlerine gelir oluşturması noktasında, hem de bu gelirin Mevlevihane, han, kervansaray, külliye, cami gibi bir çok tarihi eserin onarımlarının yaptırılmasıyla ilgili olarak yönlendirilmesi açısından ciddi mesafe alındığını gözlemliyorum. Kendi seçim bölgemde 2005 yılı içerisinde Osmanlı dönemine ait 13 adet caminin restorasyonu tamamen bittiğini, 13 adet caminin de restorasyon projeleri çizilmiş olup, 2006 yılında ihalesi yapılacak işler kapsamına alındığını görmüş bulunmaktayım. Vakıfların elinde bulunan belgeler ile taşınmazlarına ait envanter projelerinin başlatılması memnuniyet verici bir gelişme olup, bu işlemlerin doğru ve hızlı bir şekilde yapılarak gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Genel müdürlüğün sahip olduğu kültürel ve tarihsel değerlerini sergilemek ve korumak amacıyla açmayı planladığı müzeleri de bir an önce açmasını beklediğimi bildirmek istiyorum."